Τον ύπνο τους κοντεύουν να χάσουν οι δανειολήπτες μετά την 3η αύξηση των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά μέσα στο έτος καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 2 έως 3 ισόποσες δόσεις.

Ενδεικτικά για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, 20ετίας, με επιτόκιο 2% εξυπηρετούνταν με 760 ευρώ το μήνα. Μετά την νέα αύξηση του επιτοκίου (4%) η δόση ανεβαίνει στα 910 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ επιπλέον το μήνα ή 1.800 ευρώ το χρόνο.

«Αυξήσεις παντού και δε βλέπουμε φως στο τούνελ. Έχουμε να βγούμε ένα χρόνο, έχουμε κόψει εξόδους, καφέδες, όλο τα πιο φθηνά ψωνίζουμε από το σούπερ μάρκετ», δήλωσε ιδιωτικός υπάλληλος μιλώντας στο MEGA για τον αγώνα που δίνει μαζί με τη σύζυγό του για να πληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Με μία σύνταξη, ο Γιάννης Χατζησταυρής δυσκολεύεται να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο. περιμένει όπως λέει, να βάλουν πλάτη και τα παιδιά. «Ελπίζουμε σε μία συνεισφορά και από τα άλλα μέλη της οικογένειας, γιατί μεγαλώνουν τα παιδιά, να βρουν δουλεία και να βοηθήσουν» σημείωσε.

Η κυρία Ελένη είδε την τελευταία δόση να φτάνει τα 580 ευρώ. Ο μισθός παραμένει στα 740 ευρώ. Πλέον, φοβάται να μην χάσει το σπίτι της. «Εννοείται ότι φοβάμαι. Δεν ξέρω αν θα μου μείνει» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος η αύξηση του πληθωρισμού

Κινδύνους για την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων δεν προκαλεί στα νοικοκυριά μόνο η αύξηση των επιτοκίων, αλλά και η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός λόγω πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, αρκετά δάνεια ήδη βρίσκεται στο κόκκινο, με τους πολίτες να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρα Τσιαφούτη θα πρέπει «να έχουν ως κατεύθυνση την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τον εξαναγκασμό των τραπεζών να παρέχουν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις».

Δυσοίωνες όμως είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίου μέχρι το τέλος του χρόνου.