Η συμπαραγωγής Βελγίου/ Γαλλίας/ Κόστα Ρίκα ταινία «Εχω ηλεκτρισμένα όνειρα» (I have electric dreams) της Βαλεντίνα Μαουρέλ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε το βράδυ της Κυριακής 10.11 με την τελετή λήξης στην αίθουσα Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους και μετά από ένα 11ήμερο προβολών, συζητήσεων με τους δημιουργούς, λειτουργίας της Αγοράς και άλλων ποικίλων δραστηριοτήτων.

Στο σκεπτικό της για την ταινια που απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο, η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου φεστιβάλ αποτελούνταν από τους Νίκολας Σελίς (παραγωγός-ιδρυτής της Pimienta Films, Μεξικό), Τόμας Βασιλέφσκι (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολωνία) και Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις, Ελλάδα) αναφέρει: «Για ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου».

Τα υπόλοιπα βραβεία του διεθνούς τμήματος δόθηκαν ως εξής: Η ταινία «Ένα κομμάτι ουρανού» (A piece of sky, Ελβετία) του Μίκαελ Χοκ απέσπασε το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, η γιαπωνέζα Τσι Χαγικάουα κέρδισε το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος για την σκηνοθεσία της ταινίας «Σχέδιο 75» (Plan 75, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ), η Ρόζι Μακ Γιούεν κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Blue Jean» (Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες κέρδισε το αντίστοιχο στους άντρες για την ταινία που βραβεύθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο, «Εχω ηλεκτρισμένα όνειρα».

Τέλος, πάντα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, μια συμπαραγωγή Γαλλίας /Λιβάνου/ Σουδάν/ Κατάρ/ Γερμανίας/ Σερβίας, «Το φράγμα» (The dam) του Αλί Σερί κέρδισε το βραβείο σεναρίου, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ολλανδική ταινία «Νάρκωση» (Narcosis) του Μαρτίν ντε Γιονγκ.

Tα άλλα τμήματα

Η Ασημίνα Προέδρου, σκηνοθέτρια της ταινίας «Πίσω από τς θημωνιές»

Αν και δεν υπήρξε ελληνική παρουσία στα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, τόσο σε εκείνα των Meet the Neighbors και Film Forward δύο Ελληνες σκηνοθέτες διακρίθηκαν. Στο τμήμα Meet the Neighbors, στο οποίο με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπήρξε ειδική μνεία για ταινία της Ασημίνας Προέδρου για την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» (συμπαραγωγής Ελλάδας/ Γερμανίας και Βόρειας Μακεδονίας).

H ταινία πραγματευεται τις επιπτώσεις ενός τραγικού γεγονότος στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας σε μια τριμελή οικογένεια Ελλήνων. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι η ίδια ταινία, απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) σε ότι αφορά ελληνική ταινία, το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το βραβείο της ΕΡΤ όπως και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εξ’ ημισείας με το Black stone του Σύρου Ιακωβίδη). Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Στο τμήμα Film Forward ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην αμιγώς ελληνικής παραγωγής ταινία «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.

Ταινία λήξης ήταν ο «Κορσές» (Corsage), μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημιουργία της Μαρί Κρόιτσερ που κοιτάζει με μια πολύ πιο ρεαλιστική (αλλά και ποιητική) ματιά την ζωή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας την οποία υποδύεται ζηλευτά η Βίκι Κριπς. Η ταινία θα κάνει και εμπορικά την πρεμιέρα της στις αίθουσες από την ερχόμενη Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.