Σε μία χαώδη κατάσταση έχει βυθιστεί το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX, λίγο μετά την είδηση για δεκάδες ύποπτες μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές και εξαφάνιση κεφαλαίων από πελάτες.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters, τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια από κεφάλαια πελατών «έκαναν φτερά» από την FTX. Ο ιδρυτής της επιχείρησης  Sam Bankman-Fried μετέφερε κρυφά κεφάλαια πελατών ύψους 10 δισ. δολαρίων από το FTX στην εταιρεία συναλλαγών Alameda Research που ανήκει στον ίδιο και ένα μεγάλο μέρος έχει εξαφανιστεί. Το ποσό δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί και κυμαίνεται μεταξύ του 1 με 2 δισ. δολάρια.

Η FTX με έδρα τις Μπαχάμες υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή, μετά από ένα κύμα αναλήψεων από πελάτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και λίγο μετά την ακύρωση συμφωνίας διάσωσης με το αντίπαλο ανταλλακτήριο Binance.

Υποπτες εκροές

Όπως μεταδίδει το Reuters, σήμερα προέκυψαν νέα προβλήματα προέκυψαν το Σάββατο όταν ο γενικός σύμβουλος της FTX στις ΗΠΑ, Ryne Miller, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μεταφέρονται στην ψυχρή αποθήκευση, γνωστή ως «Cold Storage», προκειμένου «να μετριαστούν οι ζημιές όταν παρατηρούνται μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές».

Η εταιρεία ανάλυσης Blockchain Nansen δήλωσε ότι κατέγραψε εκροές 659 εκατομμυρίων δολαρίων από την FTX International και την FTX U.S. τις τελευταίες 24 ώρες. Την ίδια ώρα, η blockchain Elliptic είπε ότι crypto αξίας περίπου 473 εκατομμυρίων δολαρίων «μεταφέρθηκαν από την FTX υπό ύποπτες συνθήκες νωρίς σήμερα το πρωί».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Bankman-Fried, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι «διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό» της μεταφοράς των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν κάναμε κρυφή μεταφορά», είπε. «Είχαμε συγκεχυμένη εσωτερική σήμανση και την παρερμηνεύσαμε», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κεφάλαια που λείπουν, ο Bankman-Fried απάντησε: «???».