Μια πολύ άσχημη βραδιά πέρασε η Ελλάδα στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου και ηττήθηκε με σκορ 80-60 από τη Λετονία στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των «παραθύρων» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Η Εθνική μας ομάδα ήταν πάρα πολύ άστοχη σε ολόκληρη την αναμέτρηση, ωστόσο έπαιξε αρκετά καλή άμυνα, όμως ένα ξέσπασμα των φιλοξενούμενων ήταν αρκετό για να μείνει πίσω στο σκορ με διαφορά και πλέον να περιμένει το ματς με το Βέλγιο για να μείνει ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης ενόψει Μουντομπάσκετ.

Πλέον το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη έπεσε στο 4-3 και θα περιμένει τι θα κάνουν το Βέλγιο και η Σερβία κόντρα σε Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχα, για να δει πως θα διαμορφωθεί η βαθμολογία στον όμιλο. Όπως και να έχει όμως θα χρειαστεί νίκη με το Βέλγιο για να το βάλει… από κάτω, όπως και την Τουρκία, της οποίας έχει επιβληθεί δύο φορές.

Koρυφαίοι για τους νικητές ο Γιάνις Στρέλνικες της ΑΕΚ και ο Γιάνις Τίμα με 19 και 17 πόντους αντίστοιχα, ενώ 15 πρόσθεσε ο Νταϊρίς Μπέρτανς. Από την άλλη πλευρά, για την Εθνικής μας που σούταρε μόλις με 28% στα εντός πεδιάς, από 11 είχαν οι Νίκος Γκίκας και Κωστής Γόντικας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είναι νευρικές και εμφανίζονται αρκετά άστοχες. Οι άμυνες ήταν σκληρές, με αποτέλεσμα να δίνονται αρκετά φάουλ εκατέρωθεν και οι παίκτες να οδηγούνται στις βολές. Η ευστοχία δεν ερχόταν ούτε από την γραμμή της… φιλανθρωπίας, συνεπώς το σκορ παρέμενε χαμηλό, με τους Λετονούς να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, αλλά την Ελλάδα να μένει κοντά. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο ρυθμός ήταν σαφώς καλύτερος. Η Εθνική μας βρήκε κάποια καλάθια με τους Γκίκα και Τσαλμπούρη, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν σε καλή μέρα τους Στρέλνιεκς και Λόμας. Έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σύνολο του Λούκα Μπάνκι να είναι στο +8 (38-28).

Η τρίτη περίοδος ήταν καθοριστική για το ματς, με τους Λετονούς να είναι ασταμάτητοι, ειδικά από την στιγμή που η Ελλάδα δεν είχε την ίδια ένταση στην άμυνά της. Αποτέλεσμα αυτού οι φιλοξενούμενοι να χτίσουν μια υψηλή διαφορά που ξεπέρασε και τους είκοσι πόντους. Το τελευταίο δεκάλεπτο απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα και έτσι οι Λετονοί έφτασαν στη νίκη με σκορ 80-60.

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 28-36, 45-63, 60-80.