Τα αφρικανικά έθνη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πόρους ορυκτών καυσίμων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να βγουν από τη φτώχεια, δήλωσαν αφρικανικές κυβερνήσεις στις συνομιλίες για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, οι οποίες παράλληλα καλωσόρισαν τους ηγέτες εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που παραγκωνίστηκαν στις προηγούμενες συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης:  «Δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική πολιτική χωρίς ειρήνη»

Ακόμη και χώρες με δεσμεύσεις να στραφούν σε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα έχουν διαπιστώσει ότι οι προτεραιότητές τους έχουν αλλάξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και τα αφρικανικά έθνη βλέπουν τη δυνατότητα για νέες εξαγωγικές αγορές, καθώς και την ευκαιρία να τερματιστεί η εγχώρια φτώχεια καυσίμων.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρούσες στην COP27, επειδή η Αφρική θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι θα αναπτύξουμε όλους τους ενεργειακούς πόρους μας προς όφελος του λαού μας, επειδή το θέμα μας είναι η ενεργειακή φτώχεια», δήλωσε η επίτροπος πετρελαίου της Ναμίμπια, Μάγκι Σίνο, η οποία εργάζεται στο Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας της χώρας.

Εναλλακτική πρόταση

Απηχώντας σχόλια από άλλα αφρικανικά έθνη, η Σίνο είπε ότι οι πλούσιες χώρες απέτυχαν να προσφέρουν την υποσχεθείσα χρηματοδότηση που θα τις βοηθούσε να επεκτείνουν την καθαρή ενέργεια αντί να εκμεταλλεύονται τους πόρους ορυκτών καυσίμων.

«Αν πρόκειται να μας πείτε να αφήσουμε τους πόρους μας στο έδαφος, τότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να προσφέρετε επαρκή αποζημίωση, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος έχει βγει ακόμη να κάνει μια τέτοια προσφορά», είπε.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Shell και η TotalEnergies έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου στις ακτές της Ναμίμπια. Και οι δύο εταιρείες, καθώς και η BP και η Equinor εκπροσωπήθηκαν από κορυφαία στελέχη στην διάσκεψη του Σαρμ ελ Σέιχ.

Εκτός από τη Ναμίμπια, χώρες όπως η Μαυριτανία, η Τανζανία και η Σενεγάλη συνεργάζονται με δυτικές ενεργειακές εταιρείες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου προς εξαγωγή και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις τοπικές κοινότητες.

Συμφωνίες

Ο Αχμέντ Βαλ, σύμβουλος επικοινωνίας στο υπουργείο πετρελαίου, ορυχείων και ενέργειας της Μαυριτανίας, είπε ότι η χώρα υπέγραψε συμφωνία με την την BP στο περιθώριο της COP27 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για ένα έργο υδρογόνου.

«Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπερναρντ Λούνεϊ συζήτησε με τον πρόεδρο και τον υπουργό Ενέργειας το ενδεχόμενο για περισσότερες έρευνες για φυσικό αέριο στη Μαυριτανία», είπε ο Βαλ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως το υδρογόνο.

Εκπρόσωπος της BP επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εκδήλωση και είπε ότι η BP αξιολογεί την καταλληλότητα των αιολικών και ηλιακών πόρων για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.