«Η Ελλάδα προσθέτει ένα ακόμη βήμα σε αυτά που μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας» επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός HABER GLOBAL (απ’ όπου και η φωτογραφία, επάνω) της Τουρκίας, αναφερόμενος στις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο στ’ ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

«Παραβιάζει» την τουρκο-λιβυκή συμφωνία

«Αρχισε σεισμικές έρευνες γύρω από τη χερσόνησο της Πελοποννήσου και στα νοτιοδυτικά του νησιού Κρήτη» σημειώνει ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός για να προσθέσει ότι «Θα γίνουν έρευνες για φυσικό αέριο» και πως «Η περιοχή παραχωρήθηκε στην αμερικανική εταιρεία Εxxon Μobil».

Δείτε ακόμα – Πόσο αέριο κρύβει η χώρα; – Ανοίγει ο χορός των γεωτρήσεων – Τα 6 blocks

«Ομως, η περιοχή όπου θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της συμφωνίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Διότι βρίσκεται εντός της πλευράς που αναλογεί στη Λιβύη» τονίζεται σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr.

Και υπογραμμίζεται ότι «Η Αθήνα, η οποία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη, επιδιώκει την υπογραφή με τη Λιβύη μιας συμφωνίας στην κατεύθυνση των δικών της συμφερόντων και ο Μητσοτάκης σ’ αυτό το θέμα ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ».

Η τουρκική… Γαύδος

Επίθεση στην Ελλάδα και για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, νότια της Κρήτης, είχαν εξαπολύσει προχθές τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα των αξιωματούχων της Τουρκίας.

«Οχι, δεν γίνεται διότι η Γαύδος είναι δικό μας νησί. Με βάση τις συμφωνίες είναι δικό μας νησί. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά» δήλωνε ο γνωστός απόστρατος αναλυτής Ερντογάν Καρακούς.