Μια διαφορετική υπερασπιστική γραμμή φαίνεται να ακολουθεί πλέον η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να μιλά στο Mega και να αναφέρει ποια ακριβώς είναι αυτή.

Στην «Κοινωνία Ωρα Mega» ο κ. Βορίδης είπε ουσιαστικά ότι δεν είναι παράνομο να έχεις λογισμικό παρακολούθησης, αλλά παράνομη είναι η υποκλοπή. Δεν είναι δηλαδή η κατοχή π.χ. του Predator ή άλλου κακόβουλου λογισμού παράνομη, αλλά ότι κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Κι ότι η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει θα απαγορεύσει την εμπορία αυτού του λογισμικού.

Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός: «Η εμπορία του λογισμικού αυτού δεν είναι παράνομη, μπορεί να καταστεί παράνομη με νομοθεσία. Η παράνομη πράξη που έχουμε εδώ δεν είναι η κατοχή του λογισμικού, είναι η υποκλοπή. Μόνο η κατοχή μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη. Λέμε ότι εμείς θα απαγορεύσουμε στην Ελλάδα την εμπορία αυτού του λογισμικού. Αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει πρώτη φορά στην Ευρώπη και θα το κάνει η Ελλάδα».

Και η συζήτηση συνεχίστηκε:

Δημοσιογράφοι: Δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει ότι στην Ελλάδα γίνονται παρακολουθήσεις αλλά δεν ξέρει ποιος τις κάνει, θυμίζει το παλιό «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο»

Μάκης Βορίδης: Στην Ελλάδα γίνονται εγκλήματα και ορισμένα είναι ανεξιχνίαστα. Και ανθρωποκτονίες γίνονται, δεν εξιχνιάζονται όλες … Τα στοιχεία λέγεται ότι τα έχει ο κ. Βαξεβάνης, οποιοσδήποτε άλλος, δεν τα έχει … Δεν έχει κανείς υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν συμβαίνει κάτι, γενικώς. Αυτό που δεν συμβαίνει, δεν επιδέχεται αποδείξεως.

Ωστόσο, με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει: «Όποιος αθέμιτα διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει προς εγκατάσταση ειδικά τεχνικά μέσα για την τέλεση των πράξεων της παρ. 1 ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή».

Επομένως, ο κ. Βορίδης τι εννοεί ότι δεν είναι παράνομο; Μήπως προδικάζει την ύπαρξη στοιχείων ότι τελικά το Predator υπήρξε στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν είναι παράνομο;

Για το δημοσίευμα

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και είπε πως «το δημοσίευμα ανέφερε ότι γίνονται παρακολουθήσεις, ανέφερε τα ονόματα που παρακολουθούνται. Υπήρχε ένας ισχυρισμός ότι παρακολουθούνται με συγκεκριμένο λογισμικό και ότι όλα αυτά τα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός απάντησε κατευθείαν».

«Ο πρωθυπουργός αυτό που είπε είναι ότι τα παράνομα λογισμικά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και τέτοια ζητήματα παρακολουθήσεων έχουν υπάρξει σε πολλές χώρες. Η κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού από οποιονδήποτε κυβερνητικό φορέα, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή δική του σε μία τέτοια υπόθεση».

Ως προς την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη δήλωσε πως έχουν δοθεί απαντήσεις στο ζήτημα.