Πάνω από 7% θα είναι η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε εκδήλωση για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επερχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για την εθνική αυτή προσπάθεια και ζήτησε να κρατηθούν τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πρακτικών τονίζοντας ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Ακόμη, πρόσθεσε «Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μια πρόχειρη συγκρότηση του ΕΦΚΑ».

Τα εργαλεία αξιολόγησης ωφελούν τους ίδιους τους εργαζομένους

Όπως πρόσθεσε, όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε σε μερικά κρίσιμα συμπεράσματα, όπως ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς την χρήση της τεχνολογίας».

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μέσα από εργαλεία αξιολόγησης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι. Όταν ένας εισηγητής του ΕΦΚΑ ή ένας υπάλληλος γνωρίζει ότι η εργασία του δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί βασιζόμαστε στο πατριωτικό του καθήκον. Γι’ αυτό επιμένω στα πριμ παραγωγικότητας που το κάνουμε ήδη στη ΔΥΠΑ και θα το κάνουμε και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Έτσι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ γιατί είχαμε όλοι υποτιμήσει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος γιατί σε αντίθεση με την επιχείρηση εμβολιασμού έπρεπε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος με έναν οργανισμό που λειτουργούσε με εκκρεμότητες που συσσωρεύονταν. 1 στους 6 συνταξιούχους έχει πάρει σύνταξη τους τελευταίους έξι μήνες. Τώρα πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες χώρες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής. Δεν σταματάμε εδώ.

«Σκεφτείτε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να περιμένει τη σύνταξή του. Κάποιοι όντως έμειναν στον δρόμο επειδή το κράτος δεν ανταποκρινόταν στη στοιχειώδη υποχρέωσή του. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.