Τουλάχιστον μία εβδομάδα αναμένεται να διαρκέσει η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, o Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Μόσχα διατηρεί μια δύναμη περίπου 40.000 ανδρών στην περιφέρεια της Χερσώνας και ότι οι πληροφορίες του αναφέρουν πως ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στο κέντρο της πόλης, στα περίχωρα και στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσύρουν αυτά τα στρατεύματα σε μια-δυο μέρες. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα», εκτίμησε.

Απέρριψε ως «τρελό» το σενάριο ότι ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να ανατινάξει το φράγμα της Καχόφκα κατά την αποχώρησή του, υπογραμμίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πλημμύριζαν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κατακτητών.

«Δόγμα τρομοκρατών» υπό τον στρατηγό Σουροβίκιν

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τον νέο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων εισβολής ότι εφαρμόζει «δόγμα τρομοκρατών», βομβαρδίζοντας αμάχους και υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει η στρατηγική της Μόσχας μετά τον διορισμό του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν ως διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, άλλαξε. Επειδή καταφεύγει σε τακτικές τρομοκρατίας εναντίον αμάχων και υποδομών».

«Δεν εξαπολύουν έναν-δυο πυραύλους κατά της Ουκρανίας, όπως παλιότερα. Εξαπολύουν 40 μέσα σε μια μέρα, κάνουν μια μικρή παύση και συνεχίζουν. Ξανά και ξανά…», εξήγησε.

Η πυρηνική απειλή της Ρωσίας

Ο Ολεξίι Ρέζνικοφ υποβάθμισε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ούτε το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Ποια είναι η τεχνική αξιολόγηση των πυρηνικών τους όπλων; Γνωρίζετε εσείς; Όχι. Ούτε εγώ. Ούτε εκείνοι γνωρίζουν. Επειδή η τελευταία δοκιμή που έκαναν ήταν τη δεκαετία του 1990 στο Καζακστάν, πάνω από 30 χρόνια πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Σημείωσε πως ελπίζει ότι η Ινδία και η Κίνα – που διατηρούν συνεργασία με την Ρωσία σε διάφορους τομείς – έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι θα τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, όταν έχεις για γείτονα μια μαϊμού που έχει χειροβομβίδα, θα πρέπει να συνεκτιμήσεις όλους τους κινδύνους», υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ