Απαντήσεις στη Βουλή κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας εκ νέου τον πρωθυπουργό να δώσει για τις υποκλοπές τονίζοντας ότι «αντί να παριστάνει τον αγανακτισμένο να έρθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Κρύβεται από τη Βουλή, κρύβεται από την PEGA και δεν έρχεται στη Βουλή να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έχω κάνει».

«Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται. Οι αθώοι βγαίνουν στο φως και δίνουν απαντήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις αλλά τέσσερις μήνες επικαλείται το απόρρητο και κρύβει κρίσιμους μάρτυρες από την εξεταστική επιτροπή ενώ απειλεί δεξιά και αριστερά με 10 χρόνια φυλάκιση όσους σπάσουν το απόρρητο» είπε ο Αλεξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star.

Ενδείξεις ενοχής και επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ενδείξεις και επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις που καταλήγουν σε ενδείξεις ενοχής του κ. Μητσοτάκη αναφερόμενος στις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη κλπ και σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται το απορρήτο και δεν δίνει απαντήσεις. Άρα είναι ένοχος και δεν έρχεται στη Βουλή».

Δεν μπορεί να κρύβεται η πολιτική ζωή στο σκοτάδι, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ρωτάω αν κάποιος από τους 31 (σ.σ. εννοεί τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν στο Documento) που παρακολουθούνταν από το Predator ήταν κάποιος υπουργός υπό επίσημη παρακολουθήση και από την ΕΥΠ; Στις πόσες συμπτώσεις καίγεσαι; Κανένας δεν απαντάει. Θέτω ερωτήματα θεσμικά. Οφείλει να απαντήσει».

Είτε ανεπαρκής, είτε ανασφαλής, αδίστακτος και επικίνδυνος

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε και επί των ημερών του το 2018 να λειτουργούσε το Pegasus και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί και σημείωσε ότι στη σημερινή συγκυρία συμβαίνει κάτι άλλο και είναι η πιθανή συνέργεια ενός κακόβουλου λογισμικού με την ΕΥΠ και το μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα ερωτήματά του προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε και άρα είναι ανεπαρκής, είτε γνώρισε και τότε είναι ανασφαλής, αδίστακτος και επικίνδυνος πρωθυπουργός.

Υπάρχει κι άλλο πολιτικό πρόσωπο και υπουργός που ήταν επισυνδεδέμένος επισημώς από την ΕΥΠ; επανέλαβε ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ζητάει από τον κ. Μητσοτάκη ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο να απαντήσει.

Τα στοιχεία υπάρχουν στην ΕΥΠ, στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και στην εισαγγελέα κα Βλάχου για το αν έχει υπογράψει την παρακολούθηση υπουργού του κ. Μητσοτάκη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ελέφαντας

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γιατί επί διακυβέρνησής του η παράνομη παρακολούθηση μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καραμέλα» και αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ τότε δεν άλλαξε τη διάταξη. «Εδώ έχουμε έναν ελέφαντα. Το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες μπορεί να ήταν κάτω από ένα μεγάλο αυτί» συνέχισε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «τότε αυτός είναι λόγος να πούμε τάιμ άουτ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρθωυπουργό για συνταγματική εκτροπή λέγοντας ότι είναι τοξικός. Τοξικός δεν είναι αυτός που ζητάει απαντήσεις αλλά αυτός που έχει εκτρέψει τη χώρα από τη συνταγματική νομιμότητα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό είτε να δώσει εντολή στον κ. Δεμίρη να ενημερώσει, είτε να αλλάξει τη διάταξη για να μπορέσουν οι κατονομαζόμενοι της λίστας να μάθουν αν ήταν υπό παρακολούθηση. Με εξαίρεση τη σιβυλική δήλωση Δένδια, υπάρχει σιωπή από τους υπόλοιπους, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Συνταγματική εκτροπή

Ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για τέτοια συνταγματική εκτροπή, θα δώσει απαντήσεις; επανέλαβε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «Σικελία της Μαφίας» και «Μπανανία»

«Αυτή η λίστα είτε πρέπει να διαψευστεί με στοιχεία, είτε αν είναι αληθής τότε πρέπει να δοθούν απαντήσεις» και κατέληξε ο κ. Τσίπρας ότι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να πάει ομαλά η χώρα σε εκλογές είναι οι τέσσερις προτάσεις που έχει καταθέσει για: διορισμό κοινής αποδοχής διοικητή της ΕΥΠ, άλλο εισαγγελέα της ΕΥΠ για την έγκριση των παρακολουθήσεων και υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ενδείξεις και επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις που καταλήγουν σε ενδείξεις ενοχής του κ. Μητσοτάκη αναφερόμενος στις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη κλπ και σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται το απορρήτο και δεν δίνει απαντήσεις. Άρα είναι ένοχος και δεν έρχεται στη Βουλή».

Δεν μπορεί να κρύβεται η πολιτική ζωή στο σκοτάδι, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ρωτάω αν κάποιος από τους 31 (σ.σ. εννοεί τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν στο Documento) που παρακολουθούνταν από το Predator ήταν κάποιος υπουργός υπό επίσημη παρακολουθήση και από την ΕΥΠ; Στις πόσες συμπτώσεις καίγεσαι; Κανένας δεν απαντάει. Θέτω ερωτήματα θεσμικά. Οφείλει να απαντήσει».