Αποφασιστικότητα να «πατήσουν γκάζι» στους εποικισμούς στην κατεχόμενη Κύπρο δείχνουν η Τουρκία και το καθεστώς του Ερσίν Τατάρ, που έχουν αρχίσει να χορηγούν «υπηκοότητες» του ψευδοκράτους, άρα δικαίωμα ψήφου και όχι μόνο, με συνοπτικές και παράτυπες διαδικασίες. Που προκαλούν εντύπωση ακόμα και για ένα κατοχικό καθεστώς. Μια κίνηση που από τους Τουρκοκύπριους εκλαμβάνεται ως προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής ταυτότητας των Κατεχομένων και καταγγέλλεται δημόσια τόσο από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ όσο και από πολιτικούς στο ψευδοκράτος.

Στα Κατεχόμενα, δε, είναι πεποίθηση ότι η εκστρατεία των υπηκοοτήτων φέρει τη σφραγίδα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απλά εκτελείται από το καθεστώς του Ερσίν Τατάρ, ενισχύοντας την υφιστάμενη και αρκετά ισχυρή δυσαρέσκεια των ίδιων των Τουρκοκυπρίων για τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας στα Κατεχόμενα.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με απαγόρευση εισόδου Ελλήνων αξιωματούχων

Στο θέμα εστιάζει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», αναδεικνύοντας και τις καταγγελίες προοδευτικών κομμάτων των Κατεχομένων, όπως η Νέα Κύπρος (YKP), Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, που έχουν καταθέσει και συμβολικές μηνύσεις εναντίον της αυθαίρετης παραχώρησης «υπηκοοτήτων» από το ψευδοκράτος με εξαιρετική συχνότητα και ταχύτητα.

Ο γ.γ. του κόμματος Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί, έκανε αναφορά και σε μια εξόφθαλμη περίπτωση καταχρηστικής χορήγησης «υπηκοότητας», στην οποία, για να δοθεί, υποστηρίχθηκε ότι άτομο γεννημένο το 1983 έγινε «πολίτης της ΤΔΒΚ» με την αιτιολογία ότι «ήταν βετεράνος του 1974»! Για τους Τουρκοκύπριους, η εκστρατεία «πολιτογραφήσεων» στο ψευδοκράτος είναι ένα από τα κύρια μέσα τα οποία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει η Αγκυρα προκειμένου να μετατρέψει την κατεχόμενη Κύπρο σε τουρκική επαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν τον Ερσίν Τατάρ και την Τουρκία για προσπάθεια αλλαγής της ταυτότητας του πληθυσμού των Κατεχομένων. Ο εποικισμός στα Κατεχόμενα σαφώς και δεν αποτελεί ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με την προεδρία Τατάρ, αλλά από την αρχή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Τουρκοκύπριοι που αντιδρούν, επί Ερσίν Τατάρ το φαινόμενο δείχνει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τον τουρκοκύπριο «ηγέτη» να επιχειρεί πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις της Αγκυρας και επιτάχυνση διαδικασιών, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό νέας «απόβασης». Και αυτό σε μια περίοδο που οι διώξεις απέναντι στους Τουρκοκύπριους που διαφωνούν με το καθεστώς Ερντογάν εντείνονται, η Αγκυρα κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για την αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους με τελικό στόχο την αναγνώριση, ενώ με νόμους που επιβάλλονται η Τουρκία ασκεί πλήρη έλεγχο στα Κατεχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια χορήγησης «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους μαζικά σε εποίκους ξεσηκώνει νέο κύμα αντιδράσεων στα Κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για «σχέδιο ανάκτησης» της Κύπρου από την Τουρκία στο πλαίσιο του οποίου εντείνεται ο εποικισμός.

Την ίδια στιγμή παραμένει και το πρόβλημα της υπηκοότητας των παιδιών από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων με τούρκους πολίτες. Ειδικότερα, εκτός από τους εποίκους που αιτούνται «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους υπάρχουν και περίπου 30.000 παιδιά μεικτών γάμων στα Κατεχόμενα που διεκδικούν όχι «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, αλλά να πολιτογραφηθούν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μαζί τα δικαιώματα του κύπριου πολίτη. Με «υπουργούς» του ψευδοκράτους να καταγγέλλουν μάλιστα την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν προχωρεί στη χορήγηση υπηκοοτήτων και ανακηρύσσει αυτά τα παιδιά «παράνομα». «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης στα Κατεχόμενα υποστηρίζουν τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας στα παιδιά των μεικτών γάμων με το βλέμμα σε μια σειρά δικαιωμάτων, όπως η εργασία στις ελεύθερες περιοχές, οι υπηρεσίες υγείας, η παιδεία και όχι μόνο.

Μπαράζ παραβιάσεων

Στο μεταξύ, σε 64 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν χθες τουρκικά μαχητικά F-16, τρία μη επανδρωμένα και ένα CN-235, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα 10 από τα 20 αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εμπλοκές.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»