Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, καθώς η Wall Street έχει αρχίσει να τοποθετείται στο πιθανό πλέον σενάριο οι Ρεπουμπλικάνοι να αναλάβουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ανακόπτοντας ορισμένες αμφιλεγόμενες πολιτικές της διοίκησης Biden

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,02% στις 33.162 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,56% στις 3.828 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 10.616 μονάδες.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς θα κερδίσουν και τη Γερουσία, όταν τα αποτελέσματα αρχίσουν να μεταδίδονται. Οι επενδυτές τείνουν να υποδέχονται θετικά στην ιδέα διαφορετικών κομμάτων στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο, επειδή αυτό θα περιορίσει τις κυβερνητικές δαπάνες, τους νέους φόρους και την υπερβολική ρύθμιση.

Ο καταλύτης των εκλογών

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο και θα επηρεάσουν την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Οι ενδιάμεσες εκλογές οδηγούν συνήθως σε εκλογική απώλεια για το πολιτικό κόμμα που κατέχει τον Λευκό Οίκο.

Δεδομένου ότι αυτή η απώλεια έχει συμβεί σε διαφορετικές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, αυτό υποδηλώνει ότι το κόμμα του προέδρου τιμωρείται, ό,τι και αν συμβεί, μετά από δύο χρόνια θητείας. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στο ποσό των εδρών που χάνονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, για τις αγορές.

Σύμφωνα με την Rabobank, δεδομένου ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν τουλάχιστον την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το αποτέλεσμα μάλλον δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τις αγορές. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην αγορά θα προκύψει από μια απροσδόκητη πλειοψηφία των Δημοκρατικών τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να είναι υποτονική, καθώς το αποτέλεσμα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται ήδη ευρέως και το αποτέλεσμα της Γερουσίας έχει μικρότερη διαφορά στα αποτελέσματα της πολιτικής αν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, σχολίασε και ο Jan Hatzius της Goldman Sachs.

Η αλλαγή στον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων επηρεάζει τις προοπτικές των αμυντικών δαπανών, και οι εκλογές της Τρίτης δεν θα είναι διαφορετικές αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία σε ένα ή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. “Υπό όλες τις άλλες συνθήκες, βλέπουμε τα κέρδη των Ρεπουμπλικανών ως δυνητικά υποστηρικτικά για υψηλότερα επίπεδα αμυντικών δαπανών, εκτός αν εμφανιστούν τα γεράκια του ελλείμματος”, πρόσθεσε.

Bear η UBS για τον S&P 500

Η UBS προβλέπει ύφεση μεταξύ του δεύτερου και του τέταρτου τριμήνου του 2023 στην αμερικανική οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα πλήξει τον S&P 500. Ο αναλυτής Keith Parker αναμένει ένα sell off των μετοχών του S&P 500 μέσα στο δεύτερο τρίμηνο που θα φέρει τον δείκτη στο κατώτατο σημείο στις 3.200 μονάδες. Αυτό είναι 15,9% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μετά από αυτόν τον πυθμένα, ο Parker αναμένει ότι ο S&P 500 θα ανέλθει στις 3.900 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό θα είναι περίπου 2,4% υψηλότερα. “Το σκηνικό για το 2023 είναι ουσιαστικά ένας αγώνας δρόμου μεταξύ της χαλάρωσης του πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών έναντι του επερχόμενου πλήγματος στην ανάπτυξη και τα κέρδη”, ανέφερε.

Ο Parker έθεσε ως στόχο για το 2024 τις 4.400 μονάδες, δηλαδή 15,6% υψηλότερα από τα τρέχοντα, ωστόσο δήλωσε ότι το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2023, εάν το οικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί ταχύτερα.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Lyft σημείωσαν πτώση 21% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία rideshare ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 10 σεντς, περισσότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 7 σεντς, αλλά τα έσοδα ήταν πίσω από τις προβλέψεις της αγοράς, καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. δολάρια έναντι 1,06 δισ. δολαρίων που αναμενόταν, σύμφωνα με την Refinitiv.

Πτώση 17% σημείωσε και η Tripadvisor, η ταξιδιωτική πλατφόρμα, αφού τα τριμηνιαία κέρδη της ήταν κατώτερα των προσδοκιών.  Η εταιρεία επικαλέστηκε τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις ως παράγοντα των επιδόσεων, ενώ σημείωσε ότι η ζήτηση για ταξίδια παρέμεινε ισχυρή.

Στον αντίποδα, η Kohl’s ενισχύθηκε κατά 10% μετά την είδηση ότι η διευθύνουσα σύμβουλος Michelle Gass αποχωρεί από την εταιρεία. Η Gass θα ενταχθεί στη Levi Strauss & Co. ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τον ερχόμενο Ιανουάριο. Οι μετοχές της Levi Strauss υποχώρησαν κατά 1,8% λόγω της είδησης.

Πηγή ΟΤ