Επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξαγωγή σιτηρών μέσω Βοσπόρου, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά με το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα, είπε πως η Τουρκία θα γίνει κόμβος μεταφοράς ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα προϊόντα που περνούν από τον διάδρομο των σιτηρών του Βοσπόρου να παραδοθούν δωρεάν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, δήλωσε: «Όταν τροφοδοτήσουμε το φυσικό αέριο που βρίσκουμε στη Μαύρη Θάλασσα στο σύστημα, θα παρέχουμε ανακούφιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στις ανάγκες των νοικοκυριών».

«Θα έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα όταν οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Akkuyu τεθούν σε σταδιακά σε λειτουργία. Τότε η Σινώπη θα είναι η δεύτερη φάση μας ως μονάδα πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βιομήχανοί μας πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που θα καλύψουν τις δικές τους ανάγκες» συνέχισε.

«Αξιολογούμε πλήρως τους υδροηλεκτρικούς πόρους μας, ενθαρρύνουμε τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Φέρνουμε στη χώρα μας τα εργαλεία που θα εξισορροπήσουν τις διακυμάνσεις στην παραγωγή με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου. Ακούσατε τις δηλώσεις Πούτιν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με αλληλεγγύη» κατέληξε.