Η Δύση πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, ωστόσο δεν μπορούμε να βάζουμε τη χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή και δεύτερη μέρα της Συνόδου των ΥΠΕΞ της G7 ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι «είναι σαφές πως η Κίνα είναι, γίνεται πολύ πιο αποφασιστική, τραβάει πολύ περισσότερο μια αυτοδύναμη πορεία».

Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύει ο Σολτς στο Πεκίνο

«Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειές μας, να ενισχύσουμε την αντοχή μας» πρόσθεσε. «Όμως προς το παρόν, πολλά κράτη μέλη έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση με την Κίνα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε την Κίνα και τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο» σημείωσε.

Στο μεταξύ οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των πιο πλούσιων δημοκρατιών στον κόσμο συμπίπτουν με τη μονοήμερη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ηγέτη της G7, αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων, οι επτά ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα και για τις διαδηλώσεις στο Ιράν, τις σχέσεις με χώρες της Κεντρικής Ασίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αφρική, με τους ομολόγους τους από την Γκάνα, την Κένυα και την Αφρικανική Ένωση ως προσκεκλημένους.

«Η Αφρική υποφέρει πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία μπλοκάρει τρόφιμα, καταστρέφει υποδομές μεταφοράς αγροτικών προϊόντων» είπε ο Μπορέλ. «Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους Αφρικανούς εταίρους μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις πολλές προκλήσεις αυτής της ηπείρου» είπε ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.