Ο Δημήτρης Ιτούδης, ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους προπονητές, που έχει αφήσει το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, «άνοιξε» την καρδιά του και μίλησε για όλα.

Για την καριέρα του, την αποχώρησή του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Εθνική Ομάδα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και για την γυναίκα του που στέκεται βράχος στο πλευρό του.

Ο ίδιος τη φετινή σεζόν βρίσκεται στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε, η οποία εντυπωσιάζει τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και στη Euroleague, γνωρίζει την αποθέωση από τους Τούρκους οπαδούς και δηλώνει στους «Πρωταγωνιστές»: «Ο τουρκικός λαός αγαπάει τους Έλληνες. Το καρντάσι που λέμε πάνω στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι που μας συνδέει. Δεν υπάρχει καμία καχυποψία προς το πρόσωπό μου. Αγάπη, αποδοχή, χειροκρότημα, πίστη».

Στη συνέχεια, αποκαλύπτει στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι, «δεν επέλεξα εγώ τη Φενέρμπαχτσε. Εκείνη με επέλεξε. Αν δεν γινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έφευγα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. ‘Αλλωστε είχα ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμη».

Η σύζυγός του και η συνήθεια πριν τους αγώνες

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε στις συνήθειες που έχει πριν από το παιχνίδι αλλά και στο στήριγμά του, τη σύζυγό του, Μαρία.

«Η γυναίκα μου, Μαρία, έρχεται στο γήπεδο. Στη Μόσχα, τα οκτώ χρόνια που ήμασταν εκεί ήταν συνέχεια μαζί μου. Δεν ξέρω πως με αντέχει, ρώτα τη», δήλωσε.

«Η γυναίκα μου έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην καριέρα μου. Έχει έναν τρόπο να σε διδάξει και να σε κοουτσάρει και να αποδεχτείς αυτό που λέει γιατί είναι πάντα εμπεριστατωμένο και με παραδείγματα και με ουσιαστικές λύσεις», συμπλήρωσε.

«Κάθε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια επισκέπτομαι τον Άγιο στη Σύμη και πάω και κολυμπώντας. Πιστεύω. Μία από τις συνήθειες μου είναι να προσεύχομαι πριν από το παιχνίδι», αποκάλυψε.

Η Εθνική Ελλάδας και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Επίσης, ο κόουτς μίλησε και για τη διαχείριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική Ομάδα. «Ο χειρισμός του Γιάννη ήταν πολύ εύκολος. Ο Γιάννης είναι δωσμένος σ’ αυτό που κάνει, είναι συνειδητοποιημένος, είναι παράδειγμα προς μίμηση, πατάει και με τα δύο του πόδια στη γη. Αυτό που έχει πετύχει και καταφέρει, αυτό είναι βιβλίο ζωής, γιατί δεν είναι εύκολο. Είναι έμπνευση για τα νέα παιδιά, πώς από τις αντιξοότητες που έζησε, από την απόρριψη… είναι τώρα ο κορυφαίος στον κόσμο», είπε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το κεφάλαιο της «γαλανόλευκης» δεν έχει κλείσει. Αντίθετα, το Eurobasket ήταν η αφετηρία. Όσο για τον αποκλεισμό στα προημιτελικά;

«Χάσαμε από τη Γερμανία γιατί ήταν καλύτεροι. Σ’ αυτή την πορεία χάσαμε ένα ματς στην έδρα της Σερβίας κι ένα ματς στην έδρα της Γερμανίας. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Εγώ είμαι ο πιο δύσκολος κριτής του εαυτού μου και έδωσα συγχαρητήρια στον αντίπαλο κόουτς. Υπήρχε στεναχώρια μετά το ματς και την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, στα νοκ άουτ δεν νικάει πάντα ο καλύτερος, αλλά εκείνος που είναι καλύτερα τη συγκεκριμένη μέρα», σημείωσε.

Και πρόσθεσε για το μέλλον αυτής της ομάδας: «Είναι η αρχή μιας προσπάθειας. Μάλιστα, πρόσφατα επικοινωνήσαμε με τους παίκτες για να τους ευχηθούμε καλή αρχή στη σεζόν. Όλοι τους έχουν πει πως θέλουν να συνεχίσουν. Για να δέσει μια ομάδα χρειάζεται διάρκεια. Δεν κάναμε ούτε μια προπόνηση όλοι μαζί…».

Στην εκπομπή όμως μίλησαν και οι γονείς του Δημήτρη Ιτούδη, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι δεν πίστευαν ποτέ ότι θα έρθει μια μέρα που ο γιος τους θα έβγαζε χρήματα από το μπάσκετ.

«Δε θέλαμε να μείνει να δουλέψει στα σπαράγγια. Θέλαμε να σπουδάσει για να το προωθήσει. Δεν πιστεύαμε ότι θα βγάλει ποτέ χρήματα από το μπάσκετ. Τώρα μας το λέει πολλές φορές ότι το μπάσκετ μας ζει», είπαν.

«Οφείλω αυτά που είμαι στους γονείς μου που με φέρανε στη ζωή. Με στήριξαν για να σπουδάσω, δεν προέρχομαι από εύπορη οικογένεια. Το όραμά μου, όμως, ήταν να γίνω προπονητής, να πάω στην καλύτερη σχολή. Μιλάμε για το 1987, 1988, δεν υπάρχει κάτι, δεν υπάρχει ίντερνετ, από πού να αντλήσω πληροφορίες; Έπαιρνες το μηδέν για να ακούγεσαι καλά στο τηλέφωνο. Βρήκα, πάντως, τις πληροφορίες. Δεν περίμενε κανείς πως θα πήγαινα στο Ζάγκρεμπ. Όλα τα πανεπιστήμια είναι σημαντικά, αλλά το πανεπιστήμιο της ζωής σου δίνει αυτό που δεν αγοράζεται. Την εμπειρία»,κατέληξε ο κόουτς.