Με την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fablemans», θα σηκωθεί απόψε το βράδυ στο Ολύμπιον της πλ. Αριστοτέλους η αυλαία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο θα διεξαχθεί ως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια ταινία που αφορά τόσο τον ίδιο τον κόσμο του κινηματογράφου, όσο και τον δημιουργό της.

Εκτός από το Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, οι προβολές θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές) καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Το ελληνικό σινεμά έχει και εφέτος την τιμητική του, ενώ ένας πυλώνας του φετινού φεστιβάλ είναι η ταινία «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου για τον οποίο θα γίνουν πολλές δράσεις με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του (έκθεση 12 εικαστικών και φωτογραφίας, προβολή του νέου ντοκιμαντέρ «Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος / Ο καθένας με την μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου κ.α.).

Σε ότι αφορά το εγχώριο σινεμά θα τιμηθεί η εταιρία παραγωγής Finos Film με την προβολή της ταινίας «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, η σκηνοθέτις Μαρία Γαβαλά και θα υπάρξει ένα τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της Μαρίας Πλυτά.

Επίσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, με αφορμή την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το ΦΚΘ αυτή την Κυριακή (6/11) στις 17:00 θα προβάλλει τις μονόλεπτες ταινίες που γυρίστηκαν μετά από δικό του διαγωνισμό με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμη στο ζήτημα της οπαδικής βίας που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας. Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος στο Μουσείο Κινηματογράφου._