Η καμπάνια της Ρωσίας για τον έλεγχο της ενημέρωσης σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία συνεχίστηκε την Δευτέρα με την επιβολή προστίμου στη Wikipedia, της οποίας οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να διαγράψουν «ψευδείς» αναρτήσεις.

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 2 εκατ. ρουβλίων (32.700 ευρώ) στο Wikimedia Foundation για άρθρα σχετικά με τον πόλεμο, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ιδρύματος στη Ρωσία.

Ο Στανισλάβ Κοζλόφσκι πρόσθεσε πάντως το ίδρυμα της μεγάλης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας θα υποβάλει έφεση.

Το πρόστιμο αφορά δύο άρθρα στα ρωσικά με τίτλο «Μη βίαιη αντίσταση του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας στη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας» και «Εκτιμήσεις για την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην Ουκρανία».

Η Ρωσία υποχρεώνει τα εγχώρια μέσα να περιγράφουν την εισβολή ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», με την απειλή ποινής φυλάκισης για όσους αποκλίνουν από το κυβερνητικό αφήγημα.

Το τελευταίο πρόστιμο είναι το δεύτερο για το Wikimedia Foundation, το οποίο κλήθηκε τον Απρίλιο να πληρώσει 5 εκατ. ρούβλια για παρόμοια αδικήματα, καθώς αρνήθηκε να διαγράψει πληροφορίες από λήμματα όπως «Η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία», «Εγκλήματα Πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία» και «Σφαγή της Μπούτσα».

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών τη μετάδοση πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με τα κρατικά ρωσικά μέσα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο κάνοντας λόγο για «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ».

Μη προσβάσιμα για τους ρώσους πολίτες είναι εξάλλου Δυτικές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, τα οποία επίσης κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για την αναπαραγωγή «απαγορευμένου» περιεχομένου.