Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει στη Γερμανία από το ξέσπασμα του πολέμου και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσαν κυριολεκτικά να διπλασιαστούν, όσο συνεχίζεται ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος.

Την ίδια ώρα υπό μεγάλη πίεση βρίσκονται τα γερμανικά κρατίδια, με δώδεκα από τα συνολικά δεκαέξι κρατίδια, να μην είναι σε θέση να υποδεχθούν στις δομές που διαθέτουν περαιτέρω πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Δεν αντέχουμε άλλο» ανέφερε στην DW ενδεικτικά ο Χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος του Κότμπους Χόλγκερ Κελχ.

Αύριο μάλιστα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και για τη διαχείριση του νέου προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία.

Κίνδυνος πολιτικής πόλωσης για «το νέο προσφυγικό»

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο ZDF  η επιτετραμμένη της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα ενσωμάτωσης Αλαμπαλί Ράντοβαν τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά την ανησυχία και τις εκκλήσεις των κρατιδίων για στήριξη στο «νέο προσφυγικό.»

Μάλιστα η ίδια προειδοποιεί και για τον κίνδυνο πολιτικής πόλωσης, με αφορμή πρόσφατη εμπρηστική επίθεση σε προσφυγικό κατάλυμα Ουκρανών στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Η ίδια μάλιστα θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό – από τη μια η ανάγκη των Ουκρανών προσφύγων να αναζητήσουν καταφύγιο στη Γερμανία και από την άλλη οι πρακτικές δυσκολίες γερμανικών κρατιδίων να αντεπεξέλθουν – θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εργαλειοποίησης από την άκρα δεξιά.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν και νέα στοιχεία από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια- μεταξύ αυτών πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και Γερμανοί συνταξιούχοι. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση σε συσσίτια κατά 40%.

Πηγή: Deutsche Welle – Δήμητρα Κυρανούδη, Bερολίνο