Ολοκληρώθηκε στη Ρωσία η μερική επιστράτευση που είχε διατάξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, «όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιστράτευση των εφέδρων πολιτών έχουν σταματήσει», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα εκδοθούν νέα φύλλα πορείας.

Η επιστράτευση

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον πρώτο κύκλο επιστράτευσης Ρώσων πολιτών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 21 Σεπτεμβρίου, με φόντο τις επιτυχίες της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επρόκειτο να κληθούν 300.000 οπλίτες.

Όμως η μερική στρατιωτική κινητοποίηση προχώρησε χαοτικά, με αποστολή φύλλων πορείας σε λάθος άτομα, μονάδες ανέτοιμες να υποδεχτούν τους εφέδρους, και εκατοντάδες χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν τη χώρα για να μη σταλούν στο μέτωπο.

Η παραδοχή Πούτιν

Ο Πούτιν αναγνώρισε δημοσίως ότι έγιναν λάθη και δημιούργησε ένα νέο συντονιστικό συμβούλιο για να ενισχύσει τη στρατιωτική προσπάθεια και να διασφαλίσει ότι οι άνδρες που στέλνονται στο μέτωπο είναι κατάλληλα οπλισμένοι και εξοπλισμένοι.

Πάντως η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της επιστράτευσης δεν συνοδεύτηκε από στοιχεία για τον αριθμό των νέων που εν τέλει παρουσιάστηκαν στις μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η μερική επιστράτευση έφερε τον πόλεμο «στο σπίτι» δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια σε μερίδα του πληθυσμού για τους χειρισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν.