Η έκθεση στο αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ που διεξήχθη σε μοντέλα ζώων και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications». Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά των υγρών των e- τσιγάρων οδηγεί σε αρρυθμίες και σε δυσλειτουργία του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος.

Κίνδυνος μαρμαρυγής και ανακοπής

 

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον καρδιακό ρυθμό μέσω συγκεκριμένων χημικών που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης» ανέφερε ο Αλεξ Καρλ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ που ήταν επικεφαλής της μελέτης και προσέθεσε: «Τα νέα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με ορισμένες γεύσεις ή διαλύτες μπορεί να διαταράξει την ηλεκτρική αγωγιμότητα της καρδιάς και να προκαλέσει αρρυθμίες. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής ή κοιλιακής μαρμαρυγής και καρδιακής ανακοπής».

Τα «ένοχα» συστατικά

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που είχαν στην καρδιά εισπνεόμενα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων τα οποία προέρχονταν από τα δύο κύρια συστατικά των υγρών των ηλεκτρονικών τσιγάρων ( προπυλενογλυκόλη χωρίς νικοτίνη και φυτική γλυκερίνη) ή από υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις που περιείχαν νικοτίνη. Είδαν πως σε ό,τι αφορούσε όλα τα αερολύματα, ο καρδιακός παλμός των ζώων επιβραδυνόταν κατά την έκθεση στο αερόλυμα και αυξανόταν αμέσως μετά. Επιπροσθέτως το αερόλυμα ενός e-υγρού με γεύση μέντας ή της σκέτης προπυλενογλυκόλης προκαλούσε κοιλιακή αρρυθμία και άλλες διαταραχές της αγωγιμότητας στην καρδιά των ζώων.

Διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά καθώς παρέχουν νέες ενδείξεις σχετικά με το ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό – κάτι που δεν γνωρίζαμε πριν» ανέφερε ο Αρούνι Μπατναγκάρ, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ που συνεργάστηκε στη διεξαγωγή της μελέτης και προσέθεσε: «Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό δεδομένης της εξάπλωσης της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων κυρίως μεταξύ νεαρών ατόμων».

Τα υπέρ και τα κατά του ατμίσματος

Καθώς η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων συνεχώς αυξάνεται, τα πιθανά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα του ατμίσματος προκαλούν αντιπαραθέσεις. Με δεδομένο ότι το άτμισμα δεν περιλαμβάνει καύση, οι χρήστες αλλά και οι γύρω τους δεν εκτίθενται σε μονοξείδιο του άνθρακα, σε πίσσα ή σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες, όπως συμβαίνει με το συμβατικό κάπνισμα. Ωστόσο οι χρήστες των e-τσιγάρων εκτίθενται σε   αλδεΰδες, μικροσωματίδια και νικοτίνη σε επίπεδα πολλές φορές συγκρίσιμα με εκείνα των συμβατικών τσιγάρων. Το άτμισμα μπορεί να βοηθά τους καπνιστές να σταματήσουν το συμβατικό κάπνισμα, ωστόσο είναι και αυτό εθιστικό και συνδέεται με άγνωστους μακροπρόθεσμους κινδύνους, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Αμεση ανάγκη για περαιτέρω έρευνες

«Τα ευρήματα της ομάδας μας σχετικά με το ότι συγκεκριμένα συστατικά των υγρών των ηλεκτρονικών τσιγάρων προάγουν τις αρρυθμίες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την επίδραση που έχουν αυτά τα συστατικά στην καρδιά όχι μόνο των πειραματοζώων αλλά και των ανθρώπων» κατέληξε ο καθηγητής Καρλ.