Ήταν πολύ διαφορετική επίσκεψη του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς από αυτήν της προκατόχου του Ανγκελα Μέρκελ, αν και έγινε ακριβώς την ίδια ημερομηνία, παραμονή δηλαδή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Δεν έμεινε όμως ο Καγκελάριος άλλη μια μέρα για να πάει στη Θεσσαλονίκη να παρακολουθήσει τα γερμανικά άρματα Marder να παρελαύνουν, τα οποία μόλις ανταλλάξαμε με τα παλιά σοβιετικής κατασκευής BMP-1. Ας είναι, έτσι άλλωστε συνηθίζει να επισκέπτεται την Ελλάδα ο κ. Σολτς, με επισκέψεις αστραπή, το έκανε πριν λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη, το έκανε και χθες στην Αθήνα. Ωστόσο πρόλαβε και έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία, σηματοδοτώντας την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά , που έως τώρα ήταν ναι μεν (όπως έλεγαν) «πολιτική των ίσων αποστάσεων», αλλά με μικρότερες αποστάσεις από την Τουρκία: «Δεν νοείται κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία», είπε και το μήνυμα ελήφθη αμέσως και στην Άγκυρα.

Εκείνο όμως που ίσως περισσότερο ενθουσίασε τον Γερμανό Καγκελάριο ήταν η πρωινή επίσκεψή του στην Ακρόπολη με ξεναγό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Λίνα Μενδώνη αλλά και την έφορο αρχαιοτήτων Έλενα Κουντουρή. Έμεινε για αρκετή ώρα θαυμάζοντας τον Παρθενώνα γνωρίζοντας ότι εκείνη τη στιγμή περνούσε από μπροστά του μια ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Σε κάποια στιγμή γύρισε και είπε στον Πρωθυπουργό: «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη, δεν έχω ξανάρθει. Την είδα σε φωτογραφίες και σε βίντεο, αλλά άλλο να την βλέπεις από κοντά, να αισθάνεσαι την ιστορία της μέσα από αιώνες και άλλο να βλέπεις την Ακρόπολη σε βίντεο». Στο Instagram μετά την ξενάγησή του στον Ιερό βράχο έγραψε : «Αυτό το μνημείο δεν μοιάζει με κανένα άλλο για την Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης» έγραψε ο Όλαφ Σολτς για την Ακρόπολη για να καταλήξει: «Αυτές (σ.σ. η Δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης) είναι αξίες για τις οποίες η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται σήμερα».

***
Γεύμα με σφυρίδα, γαρίδες και ταραμοσαλάτα

Ήταν γεύμα- εργασίας αυτό που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που όσοι χθες τον γνώρισαν από κοντά μιλούσαν για έναν πολιτικό χαμηλών τόνων, ελάχιστα επικοινωνιακό, που πάντοτε προτιμά να ομιλεί χαμηλόφωνα, ακόμα και όταν διαβάζει την ομιλία του. Αν και ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά γερμανικά οι συζητήσεις, στο γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνονταν στα αγγλικά, αποκλειστικά στα αγγλικά. Δεν υπήρξαν, όσο κι αν έψαξα παραπολιτικά, ούτε καν φιλοφρονήσεις για το εξαίρετο γεύμα που προσφέρθηκε. Σε αντίθεση με την προκάτοχό του, την κυρία Μέρκελ, που έφυγε ενθουσιασμένη από μια ταβέρνα κάτω από την Ακρόπολη διαφημίζοντας το αρνάκι στην λαδόκολλα που της πρόσφεραν. Για τον Σολτς ετοιμάστηκε ένα ιδιαίτερο γεύμα (με υπογραφή του εστιατορίου Cookoovaya). Πρώτο πιάτο μια δροσερή σαλάτα με γαρίδες, υπήρχαν διάφορα tips με λευκή ταραμοσαλάτα, με κρητικό ελαιόλαδο και το κύριο πιάτο ήταν σφυρίδα σε ζωμό με πατάτες. Κρασί προσφέρθηκε από το «Κτήμα Α», ενώ για επιδόρπιο είχε μηλόπιτα με παγωτό, μόνον που ο Καγκελάριος δεν τρώει γλυκά και προτίμησε τα φρούτα.

***
Οι τέσσερις σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη

Έγινε συζήτηση (το θέμα το έφερε ο Πρωθυπουργός) για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε τόσες ημέρες καμία διαρροή στα ελληνικά ΜΜΕ. Να σημειώσω ότι στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στο Μαξίμου, πέραν του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ήταν και τέσσερις σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος για τα ενεργειακά Νίκος Τσάφος και ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας Θανάσης Ντόκος.

***
Μοιρασμένη χαρά είναι διπλή χαρά

Μια στιγμή που ξεχώρισε κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εκείνη που ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στα γερμανικά λίγο πριν δώσει τον λόγο στον Όλαφ Σολτς λέγοντας μια παροιμία της Γερμανίας. Ειδικότερα, αρχικά δήλωσε πως «Νιώθω πολύ πιο αισιόδοξος, νομίζω το ίδιο πρέπει να αισθάνονται όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Γερμανοί. Κάνουμε πολλά μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα με κατανόηση, με σεβασμό, με αλληλεγγύη, με τολμηρές κινήσεις συνεργασίας». Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως, όπως λέει και μία γερμανική παροιμία «Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, μοιρασμένη χαρά είναι διπλή χαρά». Μάλιστα, έπειτα είπε τη φράση και στα γερμανικά.

***
Τι ήταν αυτό που εντυπωσίασε τους Γερμανούς

Τι ήταν αυτό όμως που εντυπωσίασε περισσότερο του Γερμανούς (και τον Ολαφ Σολτς βεβαίως); Το γεγονός ότι η Ελλάδα μείωσε κατά 35 μονάδες το δημόσιο χρέος και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Πώς αλήθεια άλλαξαν οι καιροί; Από την εποχή των μνημονίων, υπό τις ευλογίες Σόιμπλε και τις περικοπές μισθών και συντάξεων περάσαμε στην εποχή Σολτς με συγχαρητήρια για την ελληνική οικονομία. Και κάτι ακόμα. Ουδείς μπορεί να καταλάβει πως οι δύο οικονομικοί σύμβουλοι, Αλέξης Πατέλης του Πρωθυπουργού και Γιορκ Κούκις του Καγκελάριου (που κάθονταν μαζί) φορούσαν την ίδια γραβάτα, ακριβώς την ίδια! Το τετ α τετ των δύο ηγετών διήρκησε περισσότερη ώρα, πέρασε τη μία ώρα γεγονός που ανησύχησε τους συνεργάτες του Καγκελάριου: «Να πάμε να τους διακόψουμε;», ρώτησε ένας τους δικούς μας που περίμεναν. Με ένα νεύμα αρνητικό του κεφαλιού του…«δικού μας»,, δεν ξανάγινε κουβέντα για διακοπή της συνάντησης.

***
Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τους Τούρκους

Να ξέρετε ότι η αλλαγή τόνων και ύφους έναντι της Τουρκίας για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας που επιλέγει τώρα το Βερολίνο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τήρηση ίσων αποστάσεων πριν από δύο ημέρες είχε αντίκτυπο. Για παράδειγμα οι δηλώσεις των Μητσοτάκη- Σολτς που έγιναν στην Αθήνα, ενόχλησαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Hurriyet έγραψε: «Σκανδαλώδεις δηλώσεις από τον Μητσοτάκη για την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ισχυρίστηκε πως ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα και πως τα νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία.» Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο – Σολτς: Δεν νοείται κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία
Σε ανάλογο πνεύμα, η Sabah γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Κατηγόρησε την Τουρκία στη Γερμανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος τους υποστήριξε.» Σύμφωνα με την Milliyet, «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Τα Γερμανικά άρματα μάχης πάνε στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα μεταφερθούν στα σύνορα με την Τουρκία καθώς όπως δήλωσε εκεί είναι απαραίτητα».

***

Το πύρωμα στην καρδιά και το αίμα

Από την ημερήσια διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ξεχώρισα τούτο: «Η σημερινή Επέτειος μας συνεπαίρνει όλους με τα βαθιά της νοήματα. Η Γενιά του ‘40 κοίταξε μέσ’ στα μάτια την ιταλική πολεμική μηχανή, μία από τις ισχυρότερες εκείνης της εποχής, και χωρίς ίχνος φόβου και δισταγμού την αντιμετώπισε στα ίσια και κατάφερε να τη νικήσει, να την εκδιώξει, να την ταπεινώσει και να την καταδιώξει. Εκείνοι οι υπέροχοι κι ακατάβλητοι Έλληνες Αξιωματικοί και Οπλίτες έστειλαν σε όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, προφανώς και στη δική μας, το διαχρονικό μήνυμα πως «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα. Αυτό το «πύρωμα στην καρδιά» καλούμαστε να νιώσουμε κι εμείς σήμερα. Αυτό το «πύρωμα στην καρδιά και στην ψυχή» που ένιωσαν όλοι εκείνοι οι Αξιωματικοί και Οπλίτες, όλοι οι Έλληνες στρατιώτες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το «πύρωμα και το αίμα» του Υποστρατήγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, του πρώτου Στρατηγού παγκοσμίως που νίκησε Δυνάμεις του Άξονα».

***

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε παραπέμψει στο σχετικό νόμο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία». Ποια όμως είναι αυτή η ημερομηνία; Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

***
Η Βεατρίτη- Καλυψώ Ντούγκου στην παρέλαση

Την παράσταση στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης έκλεψε η Βεατρίκη – Καλυψώ Ντούγκου (κόρη του ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης Σαμουήλ Ντούγκου). Η μαθήτρια του 32ου ΓΕΛ, εκτός από τις σχολικές της επιδόσεις, είναι και αθλήτρια του στίβου στον Σύλλογο του Ρήγα Θεσσαλονίκης σημειώνοντας εξαιρετικούς χρόνους από μικρή ηλικία στα 100 και 200 μέτρα, καθώς επίσης και στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων συμμετέχοντας σε Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: «Ο μπαμπάς μου είναι από την Κένυα και η μητέρα από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα παρέλαση και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία με πάρα πολύ καλή οργάνωση» τόνισε στις δηλώσεις της μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης η Βεατρίκη Ντούγκου.

***
Απίστευτο: Εκλεψαν τον σημαιοστολισμό στο Μοσχάτο

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη τη νύχτα στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Όπως με πληροφορεί η δημοτική Αρχή, εκλάπησαν σημαίες σε κεντρική λεωφόρο της πόλης, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί ως σημαιοστολισμός ενόψει της αυριανής Εθνικής Επετείου: «Προσπαθούμε καθημερινά να διαφυλάξουμε την πόλη μας από περιστατικά κλοπών και βανδαλισμών, όπως η κλοπή των ελληνικών σημαιών που είχαν τοποθετηθεί ενόψει της Εθνικής μας Επετείου», αναφέρει ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου.