Η υπόθεση (για πολλούς «σκάνδαλο») Πάτση έχει καταστεί πλέον πονοκέφαλος και για τη Νέα Δημοκρατία και για την κυβέρνηση, αλλά και «Βατερλό» για το πολιτικό σύστημα της χώρας και για την ίδια τη Δημοκρατία. Καθώς, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, αποτελεί και μείζον πολιτικό θέμα για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Και ξέρετε γιατί; Ο Πάτσης με όσα έκανε (και όσα δεν δήλωσε στην Επιτροπή του Πόθεν Έσχες) εμπίπτει, λένε οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες, στις διατάξεις του άρθρου 57 του Συντάγματος που προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Ας δούμε τι λέει αυτό το άρθρο 57 του Συντάγματος (που πρέπει να το γνωρίζουν απέξω όλοι οι πολιτικοί): «Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα». Δηλαδή όλα όσα κατηγορείται ότι δεν έπρεπε να πράξει ο κ. Πάτσης. Ο οποίος και δεν παραιτείται…

***
Αν η Βουλή δεν μπορεί, τότε ποιος μπορεί;

Το περίεργο όμως είναι ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα απαιτείται ειδικός νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή, με τον οποίο αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι διαδικασίες (βήμα προς βήμα) για την έκπτωση ενός βουλευτή. Τέτοιος νόμος όμως, για άγνωστο λόγο, η Βουλή δεν ψήφισε ποτέ. Ποτέ, ούτε καν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Συνεπώς θα πείτε είναι δυνατόν ένας βουλευτής που έχει υποπέσει σε τόσο βαριά αδικήματα και να μην μπορεί να εκπέσει από την βουλευτική του ιδιότητα; Αν η Βουλή δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε ποιος μπορεί; Εδώ υπάρχει ευρωβουλευτής που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, βρίσκεται στις φυλακές και όμως εξακολουθεί να διατηρεί τη ιδιότητα του ευρωβουλευτή και να εισπράττει βεβαίως τον μισθό του.

***
Ο μακρύς δρόμος για το Εκλογοδικείο

Οι μόνοι που μπορούν, σύμφωνα με τον νόμο, να ζητήσουν έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του, είναι οι… πολίτες. Δηλαδή πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγουν στον Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) και να ζητήσουν την έκπτωση του βουλευτή από το αξίωμά του, προβάλλοντας παράλληλα και τους λόγους. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτείται χρόνος, τόσος, που καμιά φορά μπορεί να ξεπεράσει την βουλευτική θητεία. Οπότε άδικος κόπος, με τον «ατακτούντα συνταγματικώς» βουλευτή να εξακολουθεί να βρίσκεται στη Βουλή να εισπράττει την βουλευτική του αποζημίωση, να χρησιμοποιεί το βουλευτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο και όλα τα προνόμια που έχουν οι βουλευτές. Αυτό το θέμα φαίνεται πως το γνωρίζουν πολλοί οι βουλευτές οι οποίοι είχαν περιπέσει στο παρελθόν σε βαριά αδικήματα και πάντα λένε πως δεν παραιτούνται. Όπως έκανε και ο Πάτσης όταν του ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα. Ο Πάτσης απάντησε πως δεν παρατηρείται, ότι δεν παραδίδει την έδρα και ότι θα μείνει ανεξάρτητος. Δεν παραιτήθηκε αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να τον διαγράψει και από την ΚΟ της ΝΔ αλλά και από το κόμμα.

***
Επέμβαση οικονομικού εισαγγελέα

Πέραν όμως από τις συνταγματικές πρόνοιες που ενεργοποιούνται για την περίπτωση Πάτση, ο πρώην νεοδημοκράτης βουλευτής Γρεβενών φαίνεται ότι θα έρθει αντιμέτωπος και με τις βαρύτατες νομικές ευθύνες που προβλέπει η νομοθεσία για την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Προβλέπουν φυλάκιση έως δύο ετών. Ήδη ο επικεφαλής της οικονομικής Εισαγγελίας ανακοινώθηκε ότι θα διερευνήσει εάν υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

***
Έλλειμμα Δημοκρατίας

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι με όσα συμβαίνουν υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα που επιτρέπει σε περιπτώσεις σαν κι αυτή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, να λειτουργούν, να επιχειρούν, να πλουτίζουν. Και ταυτόχρονα επιτρέπει σε διάφορα «πλυντήρια» να ξεπλένουν τέτοιες υποθέσεις, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος συλλήβδην και την στροφή του κόσμου σε λαϊκίστικες, ακραίες και άκρως επικίνδυνες φωνές και ιδέες.

***
Για το Υπουργικό φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα Πάτση ήρθε, όπως αναμενόταν και στο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως ως αφορμή για να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της διαγραφής του κ. Πάτση επειδή δεν έπεισαν οι εξηγήσεις που έδωσε, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ειπώθηκε, έχει δύο υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο και δεν τους διέγραψε, ενώ έγινε και συζήτηση και για απευθείας αναθέσεις στον χώρο της Υγείας, την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως υπάρχουν ιδιόχειρα σημειώματα αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε εντολή «πληρώστε τους- πληρώστε τους».

***

Όταν οι εκλογές απασχολούν το Υπουργικό Συμβούλιο

Ήταν η χθεσινή μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (στο απόηχο της υπόθεσης Πάτση) με πολλές απουσίες. Ο Άδωνις απουσίαζε στην Σαουδική Αραβία, ο Δένδιας ήταν με κορωνοϊό, ο Πιερρακάκης τραυματίας, ο Παναγιωτόπουλος στην Θεσσαλονίκη (για την εθνικ΄επέτειο). Ωστόσο έγινε συζήτηση για εκλογές. Ναι, καλά διαβάσατε συζήτηση για εκλογές την οποία μάλιστα άνοιξε ο Πρωθυπουργός. Είπε στους υπουργούς του ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των περιφερειακών αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Και για το λόγο αυτό ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς που είχε στηρίξει η ΝΔ για να εκλεγούν να στηρίξουν με τη σειρά τους τη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές.

***
Οι γαλάζιες ακρίδες του Τσίπρα

Θα επανέλθω στο θέμα Πάτση και θα σας αναφέρω (σε συνέντευξή του στον Σκάι) την ατάκα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις… «γαλάζιες ακρίδες»: «Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, από τις “γαλάζιες ακρίδες”». Πρόσθεσε ότι επί των δικών του ημέρων, «με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, είχαμε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικία και τώρα χωρίς τρόικα, μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες».

***
Ο Παναγιωτόπουλος, ο Βελόπουλος και τα άρματα μάχης

Ε, λοιπόν αυτό δεν ξανάγινε, τουλάχιστον όσο θυμάμαι τις πανηγυρικές δοξολογίες στον Αγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της συμπρωτεύουσας. Όπου πάντοτε κυριαρχούσε η συναίνεση, οι χειραψίες, τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα σε αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και σε υπουργούς. Άλλωστε το πανηγυρικό κλίμα (ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας) ποτέ δεν προσφερόταν σε πολιτική αντιπαράθεση ή ακόμα πολύ περισσότερο σε «πολιτική κόντρα». Αυτή τη φορά όμως συνέβη κάτι το απροσδόκητο, την ώρα μάλιστα που έξω από τον Ναό, στον ουρανό της Θεσσαλονίκης το F-16 του ακροβατικού σμήνους «Ζευς» έκανε τους Θεσσαλονικείς να στρέψουν τα κεφάλια τους ψηλά για να θαυμάσουν τον Έλληνα πιλότο με τις επικίνδυνες μανούβρες του. Εκείνη την ώρα ακριβώς σημειώθηκε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Ας δούμε όμως πως άρχισε και πώς τελείωσε και κυρίως ποιος είναι αυτός που αποφασίζει πού και πώς θα παραταχθούν τα άρματα μάχης για την άμυνα της χώρας…

Μετά το πέρας της δοξολογίας, οι κκ. Παναγιωτόπουλος και Βελόπουλος αντάλλαξαν χαιρετισμό, με τον υπουργό Άμυνας να λέει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης πως θα τον συναντήσει και πάλι στην στρατιωτική παρέλαση για να δει και τα άρματα που παρελαύνουν. Ο κ. Βελόπουλος αντί άλλης απαντήσεως του είπε: «Ποια άρματα; Αυτά που δεν θα στείλετε στα νησιά, για να αντικαταστήσουν αυτά που στείλατε στην Ουκρανία;» Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε αμέσως: «Αυτή που αποφασίζει που θα σταλούν τα άρματα είναι η στρατιωτική ηγεσία, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες άμυνας της χώρας. Ούτε εγώ αποφασίζω, ούτε εσύ» είπε, με τον κ. Βελόπουλο να απομακρύνεται.

***
Καλπάκι, Ιωάννινα, Λιθουανία και εν συνεχεία Εσθονία

Όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στα Ιωάννινα. Την Τρίτη όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει ταξίδια. Ενα ταξίδι στη Λιθουανία και ένα ταξίδι στην Εσθονία. Και τις δύο χώρες θα επισκεφθεί για πρώτη φορά και οι επισκέψεις αυτές θα έχουν ενδιαφέρον λόγω της συγκυρίας που υπάρχει με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

***
Όταν ο Ολαφ Σολτς βρεθεί στο Μαξίμου

Η έλευση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, παραμονή της εθνικής επετείου (μια τέτοια μέρα είχε πραγματοποιήσει και η κυρία Μέρκελ επίσκεψη στην χώρα μας) σηματοδοτεί τις καλές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, η ενέργεια, οι επενδύσεις και τα εξοπλιστικά. Στα ελληνοτουρκικά η γερμανική κυβέρνηση δεν προχωρά σε πολλές δηλώσεις, ωστόσο σύμφωνα με την Deutsche Welle τα μηνύματα που στέλνονται εδώ και καιρό από το Βερολίνο είναι μεν υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, «αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά». Στο μέτωπο της ενέργειας, υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μεταφορά άλλων πηγών ενέργειας όπως του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Να σημειώσω ότι πολύ πρωί, γύρω στις 8.30 ο Πρωθυπουργός και ο Καγκελάριος θα βρεθούν στην Ακρόπολη. Την ξενάγηση θα την κάνει η έφορος Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη.

***
Τα αόρατα F-22 στον ουρανό της κατεχόμενης Καρπασίας

Αμερικάνικα μαχητικά F22 ( αυτά τα αόρατα μαχητικά που έχουν μόνον οι Αμερικανοί και που πρώτα κτυπούν και μετά τα βλέπεις- όπως λένε χαρακτηριστικά), με ορμητήριο τη Σούδα, πέταξαν από τον ουρανό της κατεχόμενης Αμμοχώστου έως την κατεχόμενη την Καρπασία. Σύμφωνα με το alphanews.live, οι πτήσεις έγιναν «παρακάμπτοντας το λεγόμενο τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων και αγνοώντας το αίτημα για αναγνώρισής του μέσω της υποβολής σχετικού αιτήματος». Οι Αμερικανοί συνεργάζονται πλήρως με τις κυπριακές αρχές. Η άσκηση αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τον κόλπο της Αμμόχωστου”. Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν άδεια για διεξαγωγή της άσκησης με ρηματική διακοίνωση, μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών, με την Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις. Διαμαρτυρόμενη, η Τουρκία εξέδωσε αντί – notam, επιχειρώντας χωρίς αποτέλεσμα να ακυρώσει την άσκηση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

***
Μια πολύχρωμη μέρα στην Αθήνα

Στα εγκαίνια των ανακαινισμένων ιστορικών ανθοπωλείων της Βουλής βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον αναδιαμορφωμένο χώρο, όπου διατίθενται πλέον και έργα από τη συλλογή εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι όπως είπε «αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων». Παράλληλα επισήμανε τον συμβολισμό των εγκαινίων και τον συνέδεσε με την πορεία της χώρας μας: «Είναι μια μέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα, είναι μια μέρα χαράς», είπε συγκεκριμένα.