Εδώ και μέρες η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μία βρόμικη βόμβα και να κατηγορήσει για αυτό τη Μόσχα. Το Κίεβο αρνείται τους ισχυρισμούς υπογραμμίζοντας ότι δεν διαθέτει πυρηνικά σε αντίθεση με τη Ρωσία. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επικοινωνιών με τη Δύση επαναλαμβάνοντας αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα ότι το Κίεβο έχει ήδη ολοκληρώσει τις τεχνικές προετοιμασίες για προβοκάτσια με «βρόμικη βόμβα», δίνοντας λεπτομέρειες της φερόμενης επιχείρησης. Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει για την υπόθεση, ειδικοί της ουκρανικής επιχείρησης»Yuzhmash» έχουν ετοιμάσει έναν ομοίωμα πυραύλου, τον οποίο πρόκειται να γεμίσουν με ραδιενεργό υλικό. Στη συνέχεια οι ουκρανικές δυνάμεις θα ισχυριστούν ότι καταρρίφθηκε πάνω από τη ζώνη αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και θα αναγγείλουν την εκτόξευση πυρηνικού φορτίου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι λεπτομέρειες που παραθέτει η Ρωσία

«Ειδικοί από το Yuzhmash έχουν ήδη κατασκευάσει έναν ομοίωμα πυραύλου του συμπλέγματος Iskander, το τμήμα της κεφαλής του οποίου σχεδιάζεται να γεμίσει με ραδιενεργό υλικό και στη συνέχεια να καταρριφθεί «από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας πάνω από τη ζώνη αποκλεισμού του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προκειμένου να ανακοινωθεί η εκτόξευση ενός πυρηνικού φορτίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου. Διευκρίνισε ότι το μοντέλο του ρωσικού πυραύλου Iskander κατασκευάστηκε με βάση ένα βλήμα από το πυραυλικό σύστημα Tochka-U.

Αφού το ομοίωμα καταρριφθεί, οι αρχές του Κιέβου σκοπεύουν να δείξουν στα δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης θραύσματα της μακέτας και των ηλεκτρονικών του υποτιθέμενου πυραύλου Iskander, προκειμένου να πείσουν το δυτικό κοινό για την ενοχή της Ρωσίας», δήλωσε η πηγή.