Ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε η διαγραφή (με συνοπτικές διαδικασίες) του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, μετά τις καταγγελίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες με εξαγορά κόκκινων δανείων και υπέρογκες αμοιβές από τα ΕΛΤΑ. Η διαγραφή του Πάτση προκάλεσε και την παραίτησή του διευθύνοντος σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ενώ το Υπερταμείο ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλε τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γρεβενών για απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια μέσω ΕΛΤΑ. Ωστόσο το ερώτημα που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι γιατί έγινε τώρα η διαγραφή του Πάτση, τη στιγμή που ήταν γνωστές οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες από τον Μάιο του 2020.

Και τούτο γιατί η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση δεν έχει, όπως σημειώνει η αντιπολίτευση, τίποτα το καινούριο. Τίποτα. Η ασυνέπεια του βουλευτή Γρεβενών με το Πόθεν Έσχες του έχει αποκαλυφθεί εδώ και δύο χρόνια. Το θέμα της εισπρακτικής του εταιρείας, αναφέρει η αντιπολίτευση, ακόμη πιο παλιά. Η υπόθεση με τις συμβάσεις των ΕΛΤΑ έχει αποκαλυφθεί ξανά εδώ και μήνες. Οπότε, ερωτούν από την αντιπολίτευση: Γιατί υπήρξε τώρα αυτή η εξέλιξη και τροπή που οδήγησε τον βουλευτή Γρεβενών εκτός Νέας Δημοκρατίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθεί η άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής και έστρεψε τα βέλη του κατά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «γνώριζε για το «πλιάτσικο» Πάτση με ΕΛΤΑ και εισπρακτικές».

Ενδεικτικό του άψε- σβήσε διαγραφής του κ. Πάτση είναι ότι μόλις 20 λεπτά διήρκησαν οι εξηγήσεις που έδωσε στον γραμματέα της ΚΟ για την εξαγορά κόκκινων δανείων, οι οποίες και δεν έπεισαν. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έκανε γνωστό πως οι εξηγήσεις του κ. Πάτση κρίθηκαν μη επαρκείς και συνεπώς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ: Ήταν ένα μήνυμα, λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «προς υπουργούς και βουλευτές ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση σε θέματα ακεραιότητας και διαφάνειας, έστω κι αν πρόκειται μόνον για θέματα ηθικής τάξεως».

***
Να σταματήσει ο πολίτης να είναι κλητήρας του εαυτού του

Πόσες φορές δεν έτυχε να πάτε σε μια δημόσια υπηρεσία και κάθε τμήμα της να σας ζητάει διαφορετικά χαρτιά; Όλοι μας το ίδιο. Τέλος σε αυτό, και όχι μόνο, έρχεται να βάλει το νομοσχέδιο που δουλεύουν από κοινού τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών και θα παρουσιάσουν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο οι Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μάκης Βορίδης. Με αυτό, που θα αντικαταστήσει το κείμενο του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας που θεσπίστηκε το 1999, ο πολίτης και ο δημόσιος υπάλληλος θα έχουν έναν «οδηγό», όπως λένε οι πηγές μου. Με αυτόν τον τρόπο, θα επικαιροποιηθούν οι διαδικασίες αλληλεπίδρασης πολίτη – Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα θα ενοποιηθούν μητρώα, τηλεφωνικά κέντρα και θα καταργηθούν περιττές διαδικασίες. Για παράδειγμα, προβλέπεται να καταργηθεί η βεβαίωση γνησίου υπογραφής. Για να σταματήσει ο πολίτης να είναι «κλητήρας του εαυτού του» όταν επισκέπτεται μια δημόσια υπηρεσία, όπως λέει σχηματικά ο Πιερρακάκης.

***
Η βόμβα τη απλής αναλογικής

Με την δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση τη νέα απογραφή του 2021, η αγωνία των βουλευτών, αυξήθηκε. Γιατί, όπως σας έγραφα χθες ορισμένες διεδρικές εκλογικές περιφέρειες (τέσσερις στο σύνολο) θα γίνουν μονοεδρικές, ορισμένες τριεδρικές τριεδρικές και ορισμένες τετραεδρικές τριεδρικές. Ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξη στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντας ως «κανονική βόμβα»! Και τούτο επειδή, όπως είπε: «Η απλή αναλογική είναι μια κανονική βόμβα και θέλω να το πω μετά λόγου γνώσεως. Είναι βαθύτατη πεποίθησή μου ότι στην Ελλάδα, η οποία έχει συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές δομές, η απλή αναλογική μπορεί να φέρει σοβαρότατα προβλήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πολιτικές συναινέσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλούμε με άνεση, όπως θα συνέβαινε σε άλλες χώρες για την απλή αναλογική».

***
Ήρθαν οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες

Γέμισε πάλι ο τόπος με ελικόπτερα. Κάθε τύπου, κυρίως όμως επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι με τους φοβερούς αντιαρματικούς πυραύλους τους Hell Fire. Πρόκειται για τα ελικόπτερα των Αμερικανών που θα σταθμεύσουν για έξι (ίσως και περισσότερους μήνες) στο Στεφανοβίκειο. Εκεί θα είναι η βάση τους και από εκεί θα πραγματοποιούν ασκήσεις, ορισμένες μάλιστα ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τα ελληνικά Απάτσι, μετά από οδηγίες που έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η τοπική κοινωνία βγαίνει κερδισμένη από την παραμονή των Αμερικανών ελικοπτεράδων στο Στεφανοβίκειο, αφού οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στις εξόδους τους τιμούν τα παραδοσιακά εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα άλλα καταστήματα.

***

Τι οπλισμό μας ζητούν για τους Ουκρανούς

Βλήματα, σφαίρες και κάθε είδους οπλισμό ζητούν από την Ελλάδα και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (πλην Τουρκίας) οι Ουκρανοί για να αντιμετωπισθούν οι Ρώσοι εισβολείς. Η πάγια ελληνική θέση είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό απειλή, δεν μπορεί να υπάρξει κενό στην άμυνα και ότι κι αν σταλεί θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με προηγμένης δυτικής τεχνολογίας οπλισμό. Όπως έγινε με τα ΒΜΡ-1 που έγινε ανταλλαγή με τα Marder, πέντε από τα οποία θα παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

***
Μια φράση της εισαγγελέως στην Επιτροπή Θεσμών

Η φράση της εισαγγελέως που εποπτεύει την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα, (γιατί κανείς στην Ελλάδα δεν είναι υπεράνω του νόμου, όπως ειπώθηκε) προκάλεσε ένα πανδαιμόνιο στην συνεδρίαση που προκλήθηκε με αίτημα της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ήταν η απάντηση σε μια ερώτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη αν θα έβαζε την υπογραφή της για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ακόμα και της Προέδρου της Δημοκρατίας. Και παρουσιάστηκε ως υποθετική απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα, το οποίο όμως εμπεριείχε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή τον ρυθμιστή του πολιτεύματος κατά το Σύνταγμα. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και ως μια απλή «χονδροειδής αστοχία», όπως την χαρακτήριζαν αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα ζητήθηκε από την Βλάχου να ανακαλέσει για ευνόητους λόγους –«προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων ή ταυτίσεων», δηλαδή με την υπόθεση Ανδρουλάκη- αλλά, όπως έλεγαν βουλευτές, δεν ανακάλεσε με αποτέλεσμα αργότερα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «αυταρχισμό, χυδαιότητα και θλιβερή παράσταση» και «επιστροφή του φαντάσματος του Κόλλια», του δικαστικού που έκανε η χούντα «πρωθυπουργό». Πάντως πηγές της ΚΟ της ΝΔ κατηγορούσαν την αντιπολίτευση ότι «στην απελπισία της να βρει κάτι να πει, δημιουργεί εντυπώσεις από το τίποτα, καταφεύγοντας σε φθηνές σοφιστείες».

***

Ο Σούνακ καταδικάζει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Οι Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου (CFC) – ένα φιλοελληνοκυπριακό λόμπι στο Συντηρητικό Κόμμα – δημοσίευσαν, τον περασμένο Αύγουστο, επιστολές από τους τότε δύο διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας στην ιστοσελίδα τους. Οι δύο πολιτικοί ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του εκτελεστικού προέδρου της CFC, δικηγόρου Ιάσωνα Χαραλάμπους, σχετικά με τις απόψεις τους για την Κύπρο. Ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ξεκίνησε την επιστολή του προς το CFC λέγοντας: «Πρώτα και κύρια, θέλω να αναγνωρίσω τον πόνο και την πληγή που προκάλεσε η εισβολή του 1974. Πολλοί Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν τους επετράπη ποτέ να επιστρέψουν. Άλλοι υπέστησαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται και τους αξίζουν απαντήσεις».

***

Όταν η Μελόνι μίλησε για την Ελλάδα

Από την ομιλία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην ιταλική Βουλή, όταν παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα, στάθηκα σε μια παράγραφο που αναφέρεται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι η χώρα της θα παραμείνει σταθερά εντός της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης: «Η Ιταλία, με την Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών το οποίο βασίζεται στην ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις ελευθερίες. Θα δούμε, εμπράκτως και σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και την άμβλωση, ποιος είπε ψέματα και ποιος όχι στην προεκλογική περίοδο. Δεν έδειξα ποτέ συμπάθεια σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα ούτε στον φασισμό. Απεχθάνομαι τους φυλετικούς νόμους κατά των Εβραίων», τόνισε η Μελόνι. Υπογράμμισε, δε, ότι «από νέα, ένιωσε το άρωμα της Δημοκρατίας» και ότι «η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει κάθε μορφή ρατσισμού, πολιτικής βίας και διάκρισης».

***
Τι πρέπει να κάνεις για να μείνεις σταθερός στις απόψεις σου

Στους διαδρόμους της Βουλής πίσω από τις κάμερες βγαίνουν καμιά φορά ειδήσεις. Να πάρτε για παράδειγμα, την βόλτα που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας (κάτι που συχνά το κάνει) και συνάντησε την βουλευτή Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία είναι μία από τις τρεις βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, εξαπολύοντας προς την ηγεσία του βαρύτατες καταγγελίες για νεοποτισμό και αυταρχισμό. Τότε ο Πρόεδρος της Βουλής της είπε μια πολιτική ιστορία. Έκανε λόγο για τον πρώην υπουργό της ΝΔ Αθανάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος συχνά έλεγε για τους πολιτικούς: «Για να μείνεις σταθερός στις απόψεις σου πρέπει συχνά να αλλάζεις… κόμμα». Η κυρία Αδαμοπούλου χαμογέλασε. Για την ιστορία σας λέω ότι ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος ήταν μέλος της Ένωσης Κέντρου, αλλά μεταπήδησε στη ΝΔ (του Κωνσταντίνου Καραμανλή), υπηρετώντας πολλά υπουργεία, ακόμα και στο υπουργείο Οικονομικών ή Εθνικής Οικονομίας, όπως λεγόταν τότε.

***
Ο ελληνικός γρίφος του Έλον Μασκ

Ένα tweet του Έλον Μασκ στα ελληνικά ήταν αρκετό ώστε όλοι να ανοίξουν τα λεξικά τους, ηλεκτρονικά και μη. Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη έκανε ένα αινιγματικό tweet στα ελληνικά γράφοντας απλά τη λέξη «διαλεκτική» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Καθώς δεν αναφέρει τίποτα άλλο, οι χρήστες του διάσημου κοινωνικού δικτύου προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς είχε στο μυαλό του και γιατί χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα. Για την ιστορία, σας λέω ότι η λέξη διαλεκτική προέρχεται από την ελληνική λέξη διαλέγομαι, που σημαίνει διεξάγω συζήτηση. Στην αρχαιότητα με τη διαλεκτική εννοούσαν την τέχνη να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντιθέτων απόψεων. Ο όρος αυτός από την αρχαιότητα αναφέρεται ειδικότερα στη λογική αμφισβήτηση, δηλαδή στην αρχική τέχνη του «διαλέγεσθαι» με ερωτήσεις και στη συνέχεια αποκρίσεις.

***

Ο Κατ Στίβενς, η κιθάρα στον Ερντογάν και η οργή των Κυπρίων

Η αλήθεια είναι ότι ήταν άσχημη η εικόνα και θα στενοχώρησε (και τους εξόργισε) τους Ελληνοκύπριους, όταν ο τραγουδιστής Κατ Στίβενς κάλεσε σε συναυλία του τον Ταγίπ Ερντογάν στην σκηνή για να του χαρίσει μια κιθάρα. Και τραγούδησαν μαζί, ενώπιον σχεδόν όλου του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, της Εμινέ Ερντογάν, του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ, της (μαντιλοφορούσας) γυναίκας του Κατ Στίβενς και του γιού του. Και ξέρετε γιατί στενοχώρησε τους Ελληνοκυπρίους; Γιατί ο 74χρονος Βρετανός τραγουδιστής έχει κυπριακές ρίζες, αφού ο πατέρας του είναι Ελληνοκύπριος πρώτη γενιά μετανάστης στη Βρετανία. Το βαφτιστικό όνομά του τραγουδιστή είναι Στέφανος – Δημήτρης Γεωργίου και γεννήθηκε το 1948 στο Λονδίνο από μητέρα Σουηδέζα. Μετά από ένα δυστύχημα ασπάστηκε το Ισλάμ, μετονομάστηκε σε Γιουσούφ Ισλάμ και εγκατέλειψε την μέχρι τότε επιτυχημένη καριέρα του. Παντρεύτηκε, απέκτησε πέντε παιδιά, διέθεσε όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ ίδρυσε κι ένα μουσουλμανικό σχολείο στο Λονδίνο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Κατ Στίβενς ή Γιουσούφ Ισλάμ συνεργάζεται με τον Ερντογάν, εξοργίζοντας πάντοτε τους Κυπρίους. Είχαν προσευχηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο για τη δημιουργία ισλαμικού σχολείου στην Οξφόρδη.