Ο Ρίσι Σουνάκ είναι πλέον και επίσημα ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση από τον βασιλιά Κάρολο.

Είναι ο τρίτος πρωθυπουργός φέτος και θα εισέλθει στην Downing Street ως ο νεότερος πρωθυπουργός εδώ και δύο αιώνες.

Διαβάστε ακόμη: Ρίσι Σούνακ: Θα τα καταφέρει εκεί που απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί;

Συγκεκριμένα ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση με την παράδοση να θέλει τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη να ρωτάει τον πολιτικό που θα αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας «μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;».

Η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης ενός τσάρου της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Η τελετή ακρόασης έχει τον τίτλο kissing of hands (σσ. χειροφίλημα) αν και, όπως σημειώνει το Sky News, το πιθανότερο είναι ότι αφορούσε μια υπόκλιση του Σούνακ και μια χειραψία με τον βασιλιά Κάρολο. 

Θα ενώσω τη χώρα με πράξεις

Μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο, ο Σούνακ ανέβηκε στο βήμα έξω από την Downing Street, για να μιλήσει στον λαό για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας άρχισε λέγοντας ότι αποδέχθηκε πρόσκληση από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Όπως και χθες στην τηλεοπτική του ομιλία, ο Σούνακ ξεκίνησε αποτίοντας φόρο τιμής στην προκάτοχό του Λιζ Τρας.

«Είναι σωστό να εξηγήσω γιατί στέκομαι εδώ ως ο νέος σας πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση. Τα επακόλουθα της πανδημίας παραμένουν ακόμα», ανέφερε.

Επισήμανε πως επιλέχθηκε ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός για να διορθώσει ορισμένα από τα λάθη που έκανε ο προκάτοχός του.

«Αυτό το έργο αρχίζει αμέσως», ανέφερε προσθέτοντας πως «θα έχω την ίδια συμπόνια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δεν θα αφήσω στην επόμενη γενιά ένα «χρέος να διευθετήσει το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι για να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι».

Ο Σούνακ είπε επίσης πως θα ενώσει τη χώρα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. «Θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να παράγω έργο για εσάς».

Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον

Σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον, ο ίδιος ανέφερε πως θα του είναι πάντα ευγνώμων για τα «απίστευτα επιτεύγματά» του ως πρωθυπουργός.

«Θα κρατήσω ως θησαυρό τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του Τζόνσον», ανέφερε.

https://youtu.be/8EQTnGvUxM0?t=8