Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής, ίσως και εντός ημερών, αντιαεροπορικών συστημάτων HAWK στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους Cruise και drones, δήλωσε στο Reuters δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το σύστημα HAWK αποτελεί αναβάθμιση από τα συστήματα των πυραύλων Stinger, που είναι μικρότερα και βραχύτερου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα, με τα οποία έχει ήδη εξοπλίσει η Ουάσινγκτον την Ουκρανία.

Πώς θα παρθεί η απόφαση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει την Presidential Drawdown Authority (PDA), ένα εργαλείο που επιτρέπει την απευθείας και κατεπείγουσα αποστολή στρατιωτικού υλικού σε περιόδους κρίσεις από τα στοκ του αμερικανικού Πενταγώνου σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς χωρίς την έγκριση του Κονγκρέσου. Το σύστημα HAWK βασίζεται σε τεχνολογία της εποχής του Βιετνάμ το οποίο έχει έκτοτε αναβαθμισθεί επανειλημμένως.

Το σύστημα HAWK είναι ο πρόγονος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας PATRIOT της Raytheon Technologies που παραμένει εκτός του μενού της αμερικανικής εξοπλιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα εφοδιάσει την χώρα του με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έπειτα από το καταστροφικό μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ότι η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα συστήματα HAWK.

Από την 24η Φεβρουαρίου και την έναρξη της επίθεσης η Ουάσινγκτον έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ