Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η μέχρι τον θάνατό της πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε το «σημάδι» της στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ έδωσε και το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας.

Άλλωστε, η κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη της ξεκίνησε το πρόγραμμα με το όνομά της για τη δωρεάν προληπτική μαστογραφία.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εκδηλώσεις που οργανώνει θυμίζει και τις δύο αυτές πλευρές της ζωής της Φώφης Γεννηματά, ενώ το ετήσιο μνημόσυνό της έγινε στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκτροταφείο Αθηνών την Κυριακή.

Συγκινεί ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης

Ο Ανδρέας Τσούνης μίλησε για την αγαπημένη του σύζυγο και για τις μάχες που είχε δώσει εντός και εκτός του πολιτικού στίβου. Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και στον Κώστα Τσουρό ο Ανδρέας Τσούνης θυμήθηκε τη γνωριμία, τον γάμο του με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και την κοινή τους πορεία μέχρι στην στιγμή που του χώρισε ο θάνατός της.

«Ένας πολύ δύσκολος χρόνος για όλους μας. Και για μένα και για τα παιδιά, εντάξει, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, δεν είναι κάτι που ξεχνιέται, αυτό που λένε ότι ο χρόνος είναι γιατρός, απλά με τον χρόνο μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Αλλά η πληγή πάντα υπάρχει, αυτή η απώλεια…», ανέφερε αρχικά ο Ανδρέας Τσούνης.

«Πιο πολύ κουράγιο μας έδινε η Φώφη παρά εμείς σε εκείνη. Ήταν πολύ δυνατός άνθρωπος. Πίστευε ότι θα τα καταφέρει μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να το περιγράψω αυτό. Υπήρχαν στιγμές που λύγιζε, αλλά ήταν μαχήτρια η Φώφη, είχε φοβερή ψυχική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.

Για τη μάχη με τον καρκίνο

«Το 2008 νόσησε από καρκίνο και δεν ξέραμε την βαρύτητα της κατάστασης. Ήταν μια από τις περιπτώσεις που αντικειμενικά πήγε πολύ καλά γιατί η ίδια είχε την δύναμη και τη θέληση να πολεμήσει για να τον νικήσει (…) Μέχρι την τελευταία μέρα πίστευε ότι θα τα καταφέρει, μου το έλεγε μέσα στο νοσοκομείο μέσα που ήταν», τόνισε ο Ανδρέας Τσούνης.

«Αν είχα τώρα τη δυνατότητα να της πω κάτι θα της έλεγα γύρνα πίσω», είπε συγκινημένος ο Ανδρέας Τσούνης.

«’Εμαθα να ζω μαζί του»: Πώς είχε περιγράψει η Φώφη τη μάχη της με τον καρκίνο

Η ανάρτηση Ανδρουλάκη για τη Φώφη Γεννηματά

«Ένας χρόνος πέρασε από την τραγική απώλεια της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά. Σήμερα και αύριο μπροστά στα γραφεία μας βρίσκεται η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προσφέροντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε όσες γυναίκες το επιθυμούν», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, δημοσιεύοντας μαζί και τρεις σχετικές φωτογραφίες.

«Τους ευχαριστώ θερμά για την τιμή που αποτίουν στην αείμνηστη Πρόεδρο μας, μια γυναίκα που νίκησε το φόβο και αγωνίστηκε για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ενταχθούν προγράμματα πρόληψης τέτοιων ασθενειών», προσθέτει ο ίδιος στην ανάρτηση που έκανε το Σάββατο.

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά ήταν πολιτικοποιημένη από τα εφηβικά της χρόνια, ενώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε το 2015.

Η ίδια στο σάιτ της gennimatafofi.gr είχε συνοψίσει την πολιτική της πορεία:

«Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964. Ως κόρη του Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου, η πολιτική αποτέλεσε βίωμα της καθημερινότητας μου από τα παιδικά μου χρόνια.

Σπούδασα στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησα το 1987 και στη συνέχεια δούλεψα ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Είμαι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και μητέρα 3 παιδιών της Αιμιλίας, του Γιώργου και της Κατερίνας.

Πολιτικοποιημένη από φοιτήτρια

Από τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξα ενεργά πολιτικοποιημένη στην ΠΑΣΠ, ενώ παράλληλα ανέπτυξα πολλές δράσεις στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Το 2000 εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή ανέλαβα Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Το 2002 εκλέχθηκα Υπέρ – Νομάρχης Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία Πολιτών», θέση στην οποία επανεκλέχθηκα και το 2006.

Παράλληλα το 2003 εκλέχθηκα πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε).

Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεκλέχτηκα βουλευτής και διετέλεσα Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και το 2012.

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβα καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσα Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στις Εθνικές εκλογές του 2015 εκλέχθηκα βουλευτής Β’ Αθήνας.

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .Αμέσως μετά ανέλαβα την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και ως πρώτο βήμα συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ.

Τον Ιανουάριο του 2016 απηύθυνα ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης που με την συμμετοχή και του Κινήματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, οδήγησα στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατά την οποία εκλέχθηκα Πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2018 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι».