Ο Ολυμπιακός έχει κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν με 9/9 σε Ελλάδα και Euroleague, ενώ έχει καταφέρει ήδη να πάρει τρία σπουδαία διπλά στην Ισπανία κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπασκόνια.

Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός, που ακόμη ψάχνεται με τον Ντέγιαν Ράντονιτς στον πάγκο του, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες την απόκτηση του Ντουέιν Μπέικον, προσθέτοντας ένα επιθετικό «όπλο», που μπορεί να σκοράρει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ο Αμερικανός φόργουορντ που απέκτησε το τριφύλλι είχε αντιμετωπίσει στα περσινά Play off της Euroleague τον «αιώνιο» αντίπαλο των πράσινων με τη Μονακό, όπου και γνώρισε τον αποκλεισμό σε μια επική σειρά, ενώ τον συνδέει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Σάσα Βεζένκοφ, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Άλεκ Πίτερς, αλλά και τον πρώην ερυθρόλευκο Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ο λόγος για το Draft του 2017 στο ΝΒΑ, όπου και οι τέσσερις επιλέχθηκαν. Ο Μπέικον σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις είχε επιλεχθεί στην υψηλότερη θέση στον δεύτερο γύρο, καθώς ήταν το 40ο πικ από τους Πέλικανς, όμως έγινε αμέσως trade στους Χόρνετς όπου και αγωνίστηκε για τρεις σεζόν, πριν πάει στους Μάτζικ και εν συνεχεία στην Ευρώπη και τη Μονακό.

Σε εκείνο το Draft λοιπόν, είχε επιλεγεί και ο Ντόρσεϊ, μια θέση πιο κάτω από τον παίκτη του Παναθηναϊκού πλέον, και είχε καταλήξει στους Ατλάντα Χοκς, ενώ στο Νο. 54 οι Σανς μέσω των Ράπτορς είχαν διαλέξει τον Άλεκ Πίτερς.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν το 57ο πικ εκείνου του Draft από τους Μπρούκλιν Νετς, οι οποίοι μετά από μερικά χρόνια έδωσαν τα δικαιώματα του στους Σακραμέντο Κινγκς, που το περασμένο καλοκαίρι πλήρωναν το buy out του στον Ολυμπιακό για να τον αποκτήσουν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τον πείσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνο το Draft ήταν ακόμη ένας παίκτης που έχει περάσει από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό και δεν είναι άλλος από τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος είχε επιλεγεί στο Νο.55 από τους Γιούτα Τζαζ, στους οποίους μάλιστα έχει αγωνιστεί τη σεζόν 2019-20, μετά την πρώτη του χρονιά στο λιμάνι.

Μια από τις πιο πετυχημένες «φουρνιές»

Το Draft του 2017 ήταν άκρως… ελληνικό με πέντε παίκτες που έχουν περάσει από την Basket League, εκ των οποίων οι τρεις αγωνίζονται φέτος στους «αιώνιους». Παράλληλα, όμως εκείνη η «φουρνιά» θεωρείται και μια από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών, καθώς διαθέτει μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ της Λίγκας πλέον, που ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν γίνει All Star.

Ο λόγος φυσικά για τον Τζέισον Τέιτουμ των Σέλτικς, που άγγιξε το πρωτάθλημα πέρσι κόντρα στους Γουόριορς (ηττήθηκαν με 4-2), τον Ντόνοβαν Μίτσελ που είχε επιλεγεί από τους Τζαζ στο Νο. 13, πλέον αγωνίζεται στους Καβαλίερς και θεωρείται ένα από τα καλύτερα γκαρντ στη Λίγκα, αλλά και τον Μπαμ Αντεμπάγιο που είχαν επιλέξει οι Χιτ στο Νο.14 και είναι ένας από τους καλύτερους και πιο πλήρεις ψηλούς στο ΝΒΑ.

Εκτός όμως από αυτούς, στο Νο. 7 οι Τίμπεργουλβς είχαν επιλέξει το «φαινόμενο» Λάουρι Μάρκανεν που αντάλλαξαν στους Μπουλς και πλέον αγωνίζεται στους Τζαζ, στο Νο. 2 οι Λέικερς είχαν επιλέξει τον Λόνζο Μπολ, που παίζει στους Μπουλς, ενώ στο Νο. 5 οι Κινγκς είχαν επιλέξει τον ΝτεΆαρον Φοξ, που είναι ο κορυφαίος παίκτης τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Πέρα από αυτούς όμως, υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις παικτών που κάνουν καριέρα και αμείβονται και με πολύ καλά συμβόλαια στο ΝΒΑ. Παίκτες όπως ο Τζος Τζάκσον (Νο.4 Φοίνιξ Σανς), που πλέον παίζει στους Γκρίζλις του Τζα Μοράντ, ο Τζον Κόλινς (Νο. 19 από τους Χοκς), ο Τζάρετ Άλεν (Νο. 22 από τους Νετς) που αγωνίζεται στους Καβαλίερς, ο Κάιλ Κούζμα (Νο. 27 από τους Νετς και έγινε ανταλλαγή στους Λέικερς) που είναι παίκτης των Γουίζαρντς και ο Ντέρικ Γουάιτ που είχε επιλεγεί στο Νο. 29 από τους Σπερς και πέρσι έγινε ανταλλαγή στους φιναλίστ Σέλτικς.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αν και το Draft αυτό ήταν παραγωγικότατο γενικά και πολλοί παίκτες κάνουν εξαιρετικά πράγματα στο ΝΒΑ, το Νο.1 ήταν πλήρης αποτυχία των Σίξερς, που είχαν επιλέξει τον Μαρκέλ Φουλτζ, που θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα γκαρντ στο κολεγιακό, όμως δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες.

Ο πρώτος γύρος του Draft 2017

Ο δεύτερος γύρος του Draft 2017