Ο Ρίσι Σούνακ ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι, και θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σούνακ κέρδισε σήμερα την κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς αντίπαλο, αφού ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση και η Πένι Μόρντοντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

Απευθείας στον πρωθυπουργικό θώκο

Δεν θα χρειαστεί επομένως να διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των 170.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, μια διαδικασία που θα καθυστερούσε την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες εκφράζοντας τουλάχιστον σε πρώτη φάση τη διάθεσή τους για ενότητα του κόμματος μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση που έχει δεχτεί μεγάλη φθορά με την πλειοψηφία των πολιτών να ζητούν εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τι είπε στο μήνυμά του

Ο Ρίσι Σούνακ στο σύντομο μήνυμά του ευχαρίστησε την προκάτοχό του Λιζ Τραζ και εμφανίστηκε ενωτικός ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση», είπε προσθέτοντας ότι θα είναι «προτεραιότητά» του να ενώσει τη χώρα.

«Υπόσχομαι ότι θα σας υπηρετήσω με ακεραιότητα και ταπεινότητα και θα εργάζομαι καθημερινά για να επιτύχω αποτελέσματα για τον βρετανικό λαό».

Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Σούνακ φάνηκε μάλλον αδύναμος στην πρώτη του δημόσια απεύθυνση στον βρετανικό λαό καθώς διάβαζε την ομιλία του σε ότοκιου και δεν παρέλειψε μία αμήχανη παύση στο τέλος των δηλώσεων του.

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Πριν από το δημόσιο μήνυμά του ο Ρίσι Σούνακ μίλησε στους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα δε με την αναπληρώτρια πολιτική συντάκτρια του Guardian, Jessica Elgot, ο Σούνακ προειδοποίησε τους βουλευτές στη συνάντηση αυτή λίγο νωρίτερα ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετώπιζε μια «υπαρξιακή απειλή».