Η Ουκρανία κάλεσε εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη βρόμικη βόμβα, που είναι μια βόμβα που περιέχει ραδιενεργές ουσίες.

Διαφανής

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, συζήτησε το θέμα αυτό με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση. «Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter. Χαρακτήρισε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί κατασκευής τα βρόμικης βόμβας ψευδείς.

«Στην συνομιλία μου με τον Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσα επίσημα τον ΙΑΕΑ να στείλει επειγόντως εμπειρογνώμονες σε ειρηνικού σκοπού εγκαταστάσεις στην Ουκρανία οι οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται δόλια ότι αναπτύσσουν τη βρώμικη βόμβα. Συμφώνησε. Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει  διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», έγραψε ο Κουλέμπα στην ανάρτησή του.

Τελικό στάδιο

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη ‘βρόμικη βόμβα’. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Svoboda.org