Δεν έχουν τέλος τα βάσανα των μεταναστών και των προσφύγων που έφυγαν από τις χώρες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή ή διέξοδο σωτηρίας. Η φωτογραφία με τους 92 μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίστηκαν γυμνοί στον Έβρο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ νέες μαρτυρίες αποκαλύπτουν τον τρόπο που η Τουρκία εργαλειοποιεί τους ανθρώπους για να ασκήσει εξωτερική πολιτική.

Οι μετανάστες περιέγραψαν στις ελληνικές Αρχές πως οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες τους ξεγύμνωσαν και τους απείλησαν για να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Το υλικό είχαν καταγράψει από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της Frontex και είναι πλέον σε γνώση Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μαρτυρίες μεταναστών

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μεταναστών. «Οι Τούρκοι μας συνέλαβαν, μας απείλησαν και μας έστειλαν στην Ελλάδα» αναφέρουν χαρακτηριστικά περιγράφοντας όλα όσα πέρασαν για να βρεθούν τελικά οι περισσότεροι χωρίς τα ρούχα τους (!) στον Έβρο, όπου και τους εντόπισαν οι ελληνικές συνοριακές Αρχές.

«Η τουρκική στρατοχωροφυλακη μας πήρες και μας πέταξε στο ποτάμι. Εδώ και πολλές ημέρες περπατούσαμε και είμαστε πολύ κουρασμένοι. Όταν πήγαμε στο ποτάμι, μας έπιασαν και μας είπαν να έρθουμε στην Ελλάδα, αλλιώς θα μας έπιαναν και θα μας χτυπούσαν», αναφέρει ο 17χρονος Αμπντουλάχ στο Open.

Οι Τούρκοι προμηθεύουν τους μετανάστες και με χάρτες ώστε να μην χαθούν και επιστρέψουν στην Τουρκία. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί στον ορεινό όγκο του Έβρου σημάδια καθοδήγησης που έχουν βάλει οι διακινητές για να μην χάσουν οι μετανάστες τον δρόμο και επιστρέψουν στην Τουρκία. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί η ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα.