Ο Κώστας Γαβράς μίλησε εφ όλης της ύλης το μεσημέρι του Σαββάτου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Χανίων όπου φέτος τιμάται.

Απο το πως έμαθε να ακούει ιστορίες για την Μικρά Ασία στο χωριό του, τα Καλύβια, μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία «βρίσκεται στα όρια της καταστροφής» καθώς οι σχέσεις ανάμεσα σε πολλές χώρες έχουν χαλάσει και δεν υπάρχει τρόπος σωτηρίας.

Μετά από σχετική ερώτηση ο Κ. Γαβράς είπε επίσης ότι «χρησιμοποιήθηκα ως άλλοθι για τον νόμο Γερουλάνου» (σχετικό με την κινηματογραφία) καθώς όπως φαίνεται οι προτάσεις που είχαν γίνει από την «Επιτροπή Γαβρά» για την ανανέωση της ελληνικής κινηματογραφίας, δεν ακολουθήθηκαν και σύντομα ξεχάστηκαν. Ο ίδιος ο Γαβράς δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τις εξελίξεις αφού η βάση του είναι η Γαλλία.

Η επιτροπή Γαβρά είχε συσταθεί το 2009 για την βελτίωση του κινηματογραφικού νόμου και οι προτάσεις της παραδόθηκαν στο ΥΠΠΟΑ επί θητείας κ. Γιώργου Βουλγαράκη ,τον οποίο αντικατέστησε ο κ. Παύλος Γερουλάνος όταν ήρθε και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Αυτή εξάλλου είναι για τον Κώστα Γαβρά και η μεγάλη διαφορά στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων (πολιτισμού και μη) ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Ενώ στην Ελλάδα αναζητούν κάποιο όνομα, κυρίως ως «κράχτη» για την πρόκληση εντυπώσεων, στη Γαλλία γίνεται μια πιο συστηματική  δουλειά με στόχο την διάρκεια και το μέλλον.