Σφοδρή κριτική στην εμπορική και ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ ασκεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», σε μία περίοδο που η δυσαρέσκεια για το οικονομικό τίμημα που πληρώνει η Ευρώπη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυξάνεται.

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, το οποίο το σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

«Επιπρόσθετα, επιτρέπουν η κρατική στήριξη να φτάσει ως και το 80% σε κάποιους τομείς ενώ εδώ απαγορεύεται. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» πρόσθεσε. Ενώ σημείωσε ότι «αφορά την ειλικρίνεια του υπερατλαντικού εμπορίου».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η ΕΕ έχει ενοχληθεί από το πακέτο ενίσχυσης που πέρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν, το οποίο προσφέρει επιδοτήσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική και παρέχει σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στήριξη στην πράσινη οικονομία.

Θα θέσει τα ζητήματα κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο 44χρονος Μακρόν αναμένεται ότι θα σταθεί σε αυτά τα σημεία όταν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον κατά την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου. Επίσκεψη που πραγματοποιείται σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από ένα χρόνο, αφότου η διμερής σχέση Γαλλίας – ΗΠΑ υπέστη μεγάλο πλήγμα όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων υπέρ των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αμερική.

Τότε η Γαλλία είχε ανακαλέσει για ένα διάστημα τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, αλλά οι σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20.

Ο Μπάιντεν – όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ – δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Γαλλία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και αναγνώρισε τη σημασία της ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επίσης σφυρηλατήσει μια εξαιρετικά στενή σχέση εργασίας για να ανταποκριθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρωγμές και υπερκέρδη

Ωστόσο οι ρωγμές έχουν αρχίσει εμφανίζονται. Την Παρασκευή (21/10), ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «τα πραγματικά υπερκέρδη» επωφελούμενες από το «μη δεδουλευμένο εισόδημα λόγω του γεωπολιτικού πολέμου». Είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα «με φιλικό τρόπο» με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από τις τιμές στις οποίες το πουλάει» στο εσωτερικό.

Η τοποθέτηση, όπως σημειώνει το Bloomberg απηχούσε προηγούμενα σχόλια του Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ασιατικές οικονομίες για να απαιτήσει από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία να δείξουν μεγαλύτερη «φιλία »πουλώντας φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή για να συζητήσει αυτά τα θέματα και να εκτιμήσει την κατάσταση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε διπλωμάτης που γνωρίζει τον σχεδιασμό.

Η Colonna θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία, τις αμερικανικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, καταλήγει το δημοσίευμα.