Σε απεργία δύο ημερών κάλεσε από την Κυριακή ένα σωματείο εκπαιδευτικών στο Ιράν, με στόχο την καταδίκη της βίαιης καταστολής στα σχολεία και των θάνατο περισσοτέρων από 20 παιδιά στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Η χώρα συγκλονίζεται από το κύμα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας για τις γυναίκες, τις οποίες υποχρεώνει κυρίως να φορούν μαντίλα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο, η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον σε 122 ανθρώπους. Σε 23 ανέρχονται τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί από τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης, ενώ εκατοντάδες άλλα καταγγέλλεται ότι έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί και βασανιστεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ.

Χθες Πέμπτη, το Συμβούλιο Συντονισμού Συνδικάτων Εκπαιδευτικών του Ιράν απηύθυνε έκκληση για κινητοποίηση με «δύο ημέρες καθιστικής διαμαρτυρίας και απεργίας την Κυριακή και τη Δευτέρα».

«Εμείς οι εκπαιδευτικοί θα είμαστε παρόντες στα σχολεία, αλλά δεν θα μπαίνουμε στις τάξεις» διευκρίνισε το συνδικάτο σε κείμενό του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν «δυνάμεις ασφαλείας και πράκτορες με πολιτικά» για βίαιες ενέργειες στα σχολεία και λένε ότι έχουν «σκοτώσει αρκετούς σπουδαστές και παιδιά». Επίσης καταγγέλλουν ότι σε «μεγάλο αριθμό» συναδέλφων τους που έχουν «συλληφθεί» δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

«Οι αρχές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κοινότητα των Ιρανών εκπαιδευτικών δεν θα ανεχθεί αυτές τις ωμότητες και αυτήν την τυραννία» υπογράμμισε το Συμβούλιο, σημειώνοντας πως «υποστηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα».

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί ζητούν «απελευθέρωση άνευ όρων όλων των μαθητών που κρατούνται και την επιστροφή τους στα σχολεία».
Χθες Πέμπτη το συνδικάτο αυτό ανακοίνωσε τον θάνατο μιας 15χρονης Ιρανής έφηβης, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια επιδρομής τους στο σχολείο της στην Αρνταμπίλ, μια πόλη στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Μια από τις μαθήτριες, η Ασρά Παναχί, πέθανε δυστυχώς στο νοσοκομείο, ενώ άλλες συνελήφθησαν» δήλωναν οι εκπαιδευτικοί προσθέτοντας ότι άλλο ένα παιδί που φοιτούσε στο σχολείο έπεσε σε κώμα μετά τον ξυλοδαρμό του από τις δυνάμεις της τάξης.