Ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα που ανακάλυψε το FBI στο σπίτι και την ιδιωτική λέσχη Μαρ-α-Λάγκο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιείχαν άκρως ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το Ιράν και την Κίνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αν τις μοιραστούν με άλλους, είπαν οι άνθρωποι αυτοί στην αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να εκθέσουν μεθόδους συλλογής «ευαίσθητων» στοιχείων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κρατήσουν κρυφές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και στοιχεία για την Κίνα

Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI περιγράφει το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν μια εν εξελίξει έρευνα, ενώ  άλλα έγγραφα περιγράφουν εξαιρετικά ευαίσθητες διαδικασίες συλλογής πληροφοριών που στοχεύουν στην Κίνα, όπως είπαν.

Τα απόρρητα έγγραφα για το Ιράν και την Κίνα θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα που έχει ανακτήσει μέχρι σήμερα το FBI, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του, για πιθανό κακό χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, παρεμπόδιση και καταστροφή κυβερνητικών αρχείων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ο πρόεδρος μπορεί να αποχαρακτηρίσει έγγραφα και με την σκέψη του»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρνηθεί ότι έκανε λάθος που είχε τα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο, υποστηρίζοντας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι αποχαρακτήρισε όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του και ότι ένας πρόεδρος μπορεί να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες «ακόμη και… με τη σκέψη του»!

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε στα αιτήματα της εφημερίδας για σχολιασμό.

Ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα υλικά ανακτήθηκαν κατά την εγκεκριμένη από το δικαστήριο έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ στις 8 Αυγούστου, κατά την οποία οι πράκτορες κατέσχεσαν περίπου 13.000 έγγραφα, 103 από τα οποία ήταν διαβαθμισμένα και 18 άκρως απόρρητα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά ήταν η τρίτη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Κουτιά, που εστάλησαν οικειοθελώς από το Μαρ-α-Λάγκο στην Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Αρχειοφυλακίων νωρίτερα φέτος, βρέθηκε ότι περιείχαν 184 διαβαθμισμένα έγγραφα, 25 εκ των οποίων είχαν την ένδειξη «άκρως απόρρητο». Τον Ιούνιο, οι εκπρόσωποι του Τραμπ απάντησαν σε κλήτευση, δίνοντας στους ερευνητές 38 επιπλέον διαβαθμισμένα έγγραφα.

Πηγή: AP

«Δίκοπο μαχαίρι» για τις ΗΠΑ η διαρροή των εγγράφων

Η Washington Post έχει ήδη αναφέρει ότι ένα από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα του FBI περιγράφει τη στρατιωτική άμυνα μιας ξένης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνατοτήτων της.

Το πυραυλικό πρόγραμμα και οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν παρακολουθούνται στενά από τον δυτικό κόσμο – οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Τεχεράνη βρίσκεται κοντά στο να έχει αρκετό υλικό για ένα πυρηνικό όπλο, αλλά δεν έχει επιδείξει την κυριαρχία ορισμένων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων, όπως η ικανότητα ενσωμάτωσης μιας πυρηνικής κεφαλής σε ένα σύστημα εκτόξευσης μεγάλης εμβέλειας.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι πολλά από τα πιο ευαίσθητα έγγραφα, που φαίνεται να πήρε ο Τραμπ ή οι βοηθοί του στο Μαρ-α-Λάγκο αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο, είναι έγγραφα ανάλυσης υψηλού επιπέδου, που δεν περιέχουν ονόματα πηγών. Αλλά ακόμη και χωρίς ατομικά αναγνωριστικά στοιχεία, τέτοια έγγραφα μπορούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις σε ξένους αντιπάλους, σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν πληροφορίες και από ποιον, τόνισαν.

Ορισμένα από τα κατασχεθέντα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς άκρως απόρρητες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες φυλάσσονται τόσο στενά, ώστε πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας δεν ενημερώνονται γι’ αυτές, ανέφερε η Post τον Σεπτέμβριο.

Μόνο ο πρόεδρος, ορισμένα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου ή ένας αξιωματούχος, που βρίσκεται κοντά στο υπουργικό συμβούλιο, θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους να γνωρίζουν λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων ειδικής πρόσβασης.

Οι νέες πληροφορίες, σχετικά με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post, υπογραμμίζουν αυτό που νυν και πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ήταν ο εγγενής κίνδυνος που εγκυμονούσε η απομάκρυνση άκρως απόρρητου υλικού από αυστηρά φυλασσόμενα κυβερνητικά κτίρια και η διατήρησή του σε μια ιδιωτική λέσχη, γεμάτη με υπαλλήλους και επισκέπτες.

Ο David Laufman, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος χειρίστηκε υποθέσεις που αφορούσαν σε κακό χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, δήλωσε ότι η «εξαιρετική ευαισθησία» του υλικού που βρέθηκε στο Μαρ-α- Λάγκο θα μετρήσει ως επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς οι εισαγγελείς θα σταθμίσουν αν θα απαγγείλουν κατηγορίες στην υπόθεση.

Συνέχισε να μεταφέρει κούτες με έγγραφα και μετά την κλήτευση

Ο Τραμπ και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του έχουν απορρίψει την ποινική έρευνα ως μια προσπάθεια υπονόμευσης του πρώην προέδρου – ο οποίος παραμένει η πιο σημαίνουσα προσωπικότητα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μιλάει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά τον Λευκό Οίκο το 2024.

Οι υπάλληλοι των Εθνικών Αρχείων άρχισαν να ζητούν την επιστροφή κυβερνητικών αρχείων από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι, αφού οι αξιωματούχοι άρχισαν να πιστεύουν ότι ορισμένα αρχεία – όπως επιστολές του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν – αγνοούνταν και ίσως βρίσκονταν στην κατοχή του Τραμπ.

Μετά από μήνες «πηγαινέλα», ο Τραμπ συμφώνησε τον Ιανουάριο να παραδώσει 15 κιβώτια υλικού. Όταν οι αρχειονόμοι εξέτασαν τα κιβώτια, βρήκαν 184 έγγραφα με την ένδειξη «διαβαθμισμένα», συμπεριλαμβανομένων 25 με την ένδειξη «άκρως απόρρητα», τα οποία ήταν διάσπαρτα σε όλα τα κιβώτια χωρίς συγκεκριμένη σειρά.

Οι πράκτορες του FBI συνέχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία, που έδειχναν ότι ο Τραμπ προφανώς δεν συμμορφωνόταν ούτε με τα κυβερνητικά αιτήματα, ούτε με τα αιτήματα κλήτευσης. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την έρευνα, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έδειξε κουτιά να μεταφέρονται από τον αποθηκευτικό χώρο μετά την έκδοση της κλήσης του Μαΐου – και ένας βασικός μάρτυρας είπε στο FBI ότι μετακίνησε τα κουτιά με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας αυτά τα στοιχεία στα χέρια του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση δικαστή για να ερευνήσει το σπίτι του πρώην προέδρου.

Μετά την έρευνα, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε, ως πρόεδρος, να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες χωρίς καμία γραφειοκρατία.

«Δεν χρειάζεται να υπάρχει διαδικασία, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News, τον περασμένο μήνα. «Αν είσαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορείς να αποχαρακτηρίσεις απλά λέγοντας ότι είναι αποχαρακτηρισμένες. Είσαι ο πρόεδρος – εσύ παίρνεις αυτή την απόφαση».