Θρύλος εξπρές και στη Βασκονία! Ο Ολυμπιακός παρότι βρέθηκε να χάνει με δέκα πόντους στην τρίτη περίοδο έχοντας αφήσει πίσω του την εξαιρετική του πρώτη περίοδο, έφτασε σε μια τεράστια ανατροπή απέναντι στην Μπασκόνια και πήρε εν τέλει τη νίκη με σκορ 97-92 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Euroleague.

Έτσι οι Ερυθρόλευκοι συνεχίζουν αήττητοι με αυτό το 4/4, έχοντας μάλιστα και τρία διπλά στην Ισπανία με νίκες επί των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και πλέον Μπασκόνια. Συνεχίζοντας έτσι δυναμικά σε αυτό το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο, επιτρέποντας στους Βάσκους να περάσουν μπροστά παρότι είχαν βρεθεί στο -18. Όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τρομερούς Σλούκα, Βεζένκοφ και Λαρεντζάκη έφτασαν σε δική τους ανατροπή και σε ένα πολύ μεγάλο διπλό.

Κορυφαίος για τους Πειραιώτες ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ, με τον Βούλγαρο να έχει 26 πόντους, ενώ καταπληκτικοί ήταν οι Σλούκας με 20, Λαρεντζάκης 11 και ΜακΚίσικ με 12. Για τους γηπεδούχους πολύ καλή προσπάθεια έκαναν οι Κότσαρ με 16 και Σεντεκέρσκις με 15.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος «τσάκιζε κόκκαλα» με την πολύ καλή του άμυνα, μην αφήνοντας στην Μπασκόνια να βρει ρυθμό. Επιθετικά οι Ερυθρόλευκοι έκαναν ό,τι ήθελαν τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο και σκοράροντας κοντά στο καλάθι. Καταφέρνοντας να φτάνει στο +18 (26-8) πολύ νωρίς, ενώ η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο 32-16, δείχνοντας πως οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έλεγχαν πλήρως την κατάσταση και το ματς.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν στη δεύτερη περίοδο καθώς οι Πειραιώτες ξεκίνησαν να κάνουν φθηνά λάθη, ενώ ο Σεντεκέρσκις άρχιζε να σκοράρει με μεγάλη συχνότητα. Όσο περνούσε η ώρα οι Βάσκοι επέβαλλαν πλήρως τον ρυθμό τους μειώνοντας γρήγορα τη διαφορά. Ο Κότσαρ πήρε την σκυτάλη στο επιθετικό κομμάτι, με τον Ολυμπιακό να παραμένει στατικός στο μπροστά μέρος του παρκέ και απλά να μην μπορεί να σκοράρει. Έτσι η ομάδα του Πενιαρόγια όχι απλά μείωσε, αλλά κατάφερε να περάσει και μπροστά, πηγαίνοντας με το προβάδισμα στα αποδυτήρια (47-42).

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Μπασκόνια συνέχισε να βάζει δύσκολα στην κακή άμυνα του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν μπορούσε να σταματήσει τους Βάσκους. Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο μοναδικός διασωθέντας βάζοντας συνεχόμενους πόντους και μην αφήνοντας το σύνολο του Πενιαρόγια να ξεφύγει. Όμως οι γηπεδούχοι είχαν επιβάλει τον ρυθμό τους ελέγχοντας πλήρως το ματς.

Η τελευταία περίοδος άλλαξε τα πάντα στο ματς. Ο Κώστας Σλούκας μπήκε… φουριόζος και οι Πειραιώτες έτρεξαν ένα σερί 14-0 που τους έφερε στο 79-74. Με τους Βάσκους να ψάχνουν να βρουν τι συνέβη. Φυσικά όμως η Μπασκόνια δεν θα κατέθετε τα όπλα εύκολα. Παρέμεινε κοντά στο σκορ, αλλά ο Ολυμπιακός είχε τις λύσεις τόσο επιθετικά, αλλά κυρίως αμυντικά και έτσι μπόρεσε να διατηρήσει το προβάδισμά του, φτάνοντας σε ένα μεγάλο διπλό με το τελικό 97-92.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-32, 47-42, 74-65, 92-97