Με προκλητικές αναφορές στην Ελλάδα κυκλοφορεί σήμερα ο τουρκικός Τύπος, που βλέπει «προβοκάτσιες» αυτή τη φορά στη Θράκη, ενώ δεν λείπουν και τα επικριτικά σχόλια στον αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, αλλά και προκλητικοί χάρτες με την εμβέλεια του «Tayfun».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Globlal ειδικότερα ανέφερε: «Έξι από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρεί η Γερμανία έφτασαν στην Ελλάδα, όλα θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Θράκη, όπου υπάρχει η πυκνή παρουσία της ‘τουρκικής μειονότητας’. Η Ελλάδα πρόσθεσε κι άλλη προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου και στο ζήτημα αυτό είναι και οι ΗΠΑ».

Στήριξη των ΗΠΑ

Το ρεπορτάζ συνέχισε: «Η Θάσος είναι από τα νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Το νησί στρατιωτικοποιήθηκε ενάντια στις Συνθήκες. Πραγματοποιήθηκε τελετή για την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζoρτζ Τσούνης.

«Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας στην ομιλία του στην τελετή στόχευσε την Τουρκία καθώς πήρε υποστήριξη από την παρουσία του Τσούνη δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η παρουσία του Τσούνη είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που στη λίστα των διεκδικήσεων τους βάζουν και τη Θάσο’».

Από τον τουρκικό Τύπο δεν λείπουν και οι αναφορές στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία. Η Hurriyet λέει χαρακτηριστικά για το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «μας επιτέθηκε ακόμη και από το καταφύγιο», ενώ γίνεται αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας ο οποίος είπε ότι ο πύραυλος Tayfun «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα».

Μέχρι Βουλγαρία

Μάλιστα η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας έδειξε τον παρακάτω χάρτη, που δείχνει την υποτιθέμενη εμβέλεια του βαλιστικού πυραύλου, που φαίνεται να φτάνει στην Βουλγαρία: