Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει έμμεσα μηνύματα στην Αθήνα, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς, Tayfun, ως επιπλέον απειλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με την γερμανίδα ομόλογο του, Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γερμανία.


Ο Δένδιας σύμφωνα και με την ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, σε συνέχεια και των συνομιλιών που είχε με την Μπέρμποκ στην Αθήνα, συζήτησε μαζί της τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του στο Κίεβο. Ψηλά στην ατζέντα ήταν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και οι απειλές της Άγκυρας, καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Απόλυτα σαφής η Μπέρμποκ

Απαντώντας πριν τη συνάντηση σε ερώτηση για τη συνάντηση με τη γερμανίδα ομόλογο του ο Δένδιας είχε δηλώσει ότι η Μπέρμποκ «και στην Αθήνα και στην Άγκυρα τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και με μια στέρεη ευρωπαϊκή θέση, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Επεσήμανε δε ότι είναι απαραίτητο να έχει μια διαρκή ενημέρωση, όπως και οι άλλοι υπουργοί της Ε.Ε., για το τι συμβαίνει στην περιοχή και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.