Ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ αποτελεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό και δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε 24 δόσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν πάνω από 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η διάταξη για χιλιάδες μικροοφειλέτες.

Πάντως, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και νέοι οφειλέτες που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση των 72 δόσεων. Ακόμη και αυτοί που οφείλουν μικροποσά (όπως 500 ή 1.000 ευρώ), ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 6μηνο.

Διαβάστε επίσης: Όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών στον ΕΦΚΑ

Για όλους αυτούς, όπως και για τις 381.748 οφειλέτες που είχαν στο τέλος Ιουνίου 2022 ενεργή τη ρύθμιση για συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ, παύει, υπό όρους, η ποινική δίωξή τους για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΚΕΑΟ, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν εύκολα οι περισσότεροι από τις 340.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στην πάγια των 12 δόσεων και κάποια στιγμή σταμάτησαν να την εξυπηρετούν.

Αντίστοιχα, χρήση της νέας ρύθμισης μπορούν να κάνουν και οι περίπου 10.000 κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που μπήκαν και στη συνέχεια βγήκαν από τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της περιόδου του κοροναϊού. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όσους βγήκαν από οποιαδήποτε άλλη ενεργή ρύθμιση.

Πόσα χρωστούν 7 στους 10 οφειλέτες

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, μέσα σε ένα έτος (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2022) αυξήθηκε κατά περίπου 70% η κατηγορία οφειλών μεταξύ 50 και 500 ευρώ, ενώ οι μισοί περίπου οφειλέτες χρωστούν ποσά από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Η νέα διάταξη που έχει ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο ορίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μετά από αίτηση των οφειλετών, μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται:

1.     Σε δύο έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2.     Ή σε δύο έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

(Πηγή: ΟΤ)