«Κόκκινη κάρτα» έδειξε σε τράπεζες και funds ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ζητώντας να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ταχύτερη υλοποίηση των ρυθμίσεων των οφειλετών.

«Δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους», δήλωσε ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος και των εταιρειών διαχείρισης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου «μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά» και όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού υπογράμμισε ότι «δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις».

«Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία, γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Επίσης, διέψευσε τα περί νομοθετικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς «κόκκινων» δανειοληπτών που θα έδινε τη δυνατότητα στα funds να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και σε πλειστηριασμούς. «Διαβάζω, από χθες, αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο. Αναφορές με τίτλους όπως: “Η κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς”, “υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία” “υπαναχωρεί το υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά”».

Και συνέχισε: «Ξεκάθαρες απαντήσεις: πρώτον, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί και τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε και δεύτερον, πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας». Όμως όπως ξεκαθάρισε «η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».

Αντιδράσεις

Οι αυστηρές συστάσεις του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την αντίδραση  του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανου ο οποίος σχολίασε δηκτικά: «Όπως ακούσατε οι τράπεζες έχουν την ευθύνη για όλα τα κακά σε αυτόν τον τόπο».

Και πρόσθεσε: «Διαχειριζόμαστε τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών. Όχι των καπιταλιστών ή των μετόχων. Μας κατηγορούσατε στο παρελθόν και είχατε σε μεγάλο βαθμό δίκαιο ότι κάναμε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δανεικά και αγύριστα. Θέλετε πάλι να πάμε στα ίδια; Όχι. Αναλαμβάνουμε λελογισμένους κινδύνους».

Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Τάσος Πανούσης σχολίασε ότι «χρειάζεται εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και εφαρμογή του συνόλου των μέσων που συμφωνήθηκαν στα business plan» και πρόσθεσε «αν μεταβληθεί το σκέλος της αναγκαστικής εκτέλεσης, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί προβληματική η εκτέλεση των σχεδίων», ενώ σημείωσε ότι ως θεσμικοί πιστωτές οι εταιρείες διαχείρισης «έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν την επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού».

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», υποστήριξε, τονίζοντας σχετικά με τους πλειστηριασμούς ότι «είναι το έσχατο μέσον αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα», δηλώνοντας πως «το επιχείρημα ότι επιδιώκουμε τους πλειστηριασμούς για να πετύχουμε τα business plan δεν ευσταθεί».