Σοβαρές κατηγορίες κατά της UEFA εγείρει η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που ερεύνησε τα αίτια που προκάλεσαν το χάος έξω από το Σταντ ντε Φρανς, στον τελευταίο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Παρίσι.

Στο κάδρο των ευθυνών τοποθετεί την ευρωπαϊκή ομοσπονδία η ανεξάρτητη βρετανική έκθεση με επικεφαλής τον Φιλ Σκρέιτον, για τα όσα δραματικά γεγονότα  συνέβησαν στον περίβολο του Σταντ ντε Φρανς.

«Οι ολοκληρωμένες αναλύσεις των εμπειριών των φιλάθλων πριν, στη διάρκεια και μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα κατηγορητήριο για όλες τις εμπλεκόμενες αρχές: την UEFA, στην αστυνομία του Παρισιού, τις τοπικές και κεντρικές αρχές και τους υπεύθυνους του σταδίου», αναφέρει η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αντιμετώπιση με περιφρόνηση».

Για τη σύνταξη του πορίσματος συνεργάστηκαν πέντε ειδικοί και στηρίχθηκε στις καταθέσεις 485 γυναικών, ανδρών και παιδιών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αναφορές εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου που έζησαν από κοντά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με το πόρισμα η UEFA «απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». «Οι συνεχιζόμενες αδιάκριτες επιθέσεις της αστυνομίας στους φιλάθλους και η απρόκλητη χρήση δακρυγόνων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών που είχαν παγιδευτεί σε κοντινούς χώρους ήταν αδιάκριτες και επικίνδυνες», ανάφερε.

Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν από μια συλλογική επιχειρησιακή αποτυχία. Επιπλέον, υπήρξαν «εγκληματικές επιθέσεις» από τοπικές συμμορίες οι οποίες έκλεψαν πολλούς οπαδούς.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε επαρκής προετοιμασία πριν από τον αγώνα και μέτρα προφύλαξης των φιλάθλων. Μόνο λόγω της ήρεμης συμπεριφοράς των οπαδών δεν θα υπήρχαν θάνατοι, ενώ χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, τραυματίστηκαν.

Αντίστοιχη έρευνα της γαλλικής Γερουσίας τον Ιούλιο κατέληξε στην ίδια καταδικαστική ετυμηγορία. Υπήρξε μια αλυσίδα λειτουργικών αποτυχιών και παραλείψεων σε όλα τα επίπεδα κατά την προετοιμασία.

Η αστυνομία του Παρισιού έχει ήδη παραδεχτεί την αποτυχία της και ο επικεφαλής της Ντιντιέ Λαλαμέν παραιτήθηκε από τη θέση του. Η αναφορά της UEFA θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα.