Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2023 στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

«Μάλλον στα καλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν του έμαθαν να διαβάζει βιβλιογραφία η οποία λέει ότι οι μειώσεις φόρων στους πλούσιους δεν φέρνουν ανάπτυξη, ούτε να βγάζει συμπεράσματα από το γεγονός ότι πλέον οι αγορές τιμωρούν σκληρά όσους διακινδυνεύουν την δημοσιονομική ισορροπία για να δώσουν χρήματα στους πλούσιους», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Κέρδη και φόροι

«Κυρίως όμως δεν του έμαθαν όταν έχει άγνοια για κάτι να μην είναι και ειρωνικός», πρόσθεσε, εξηγώντας:

«Είπε ο κ. Μητσοτάκης  στην ώρα του πρωθυπουργού στον κ. Τσίπρα: ‘’Μία επιχείρηση, λοιπόν, η οποία ας πούμε ότι βγάζει 1.000 ευρώ κέρδη. Με φορολογία 29% επί δικών σας ημερών θα πλήρωνε φόρο, πόσο; 290 ευρώ. Αν λόγω της ανάπτυξης μία τουριστική επιχείρηση βγάλει 1.500 ευρώ κέρδη με φορολογία 22%, πόσο θα πληρώσει φόρο, κ. Τσίπρα; 330 ευρώ. Αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε; Αυτή την απλή διάσταση μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται και φέρνει τελικά περισσότερα έσοδα;  Τόσο δύσκολο είναι; Τόσο ξένο; Τόσο ξένη σας είναι αυτή η έννοια;’’»

«Τι μας είπε;», διερωτάται ο κ. Τσακαλώτος. «Ότι ένα μεγάλο μερίδιο από μια μικρή πίτα είναι εν δυνάμει διαφορετικό από ένα μικρό μερίδιο από μια μεγάλη πίτα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε το απόλυτο τίποτα. Για να πει κάτι, για να έχει ένα νόημα η τοποθέτησή του θα πρέπει να υποθέσουμε ότι λέει ότι υπάρχει σχέση αιτιότητας ανάμεσα στη μείωση των φόρων και την αύξηση των κερδών.»

Η Βρετανία

«Όμως όλη η οικονομική ανάλυση των τελευταίων ετών μας λέει ότι οι μεγάλες μειώσεις φόρων δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

»Και αυτά δεν τα λέει μόνο η βιβλιογραφία. Ενδεικτικό αυτό που συνέβη στην Αγγλία τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών όταν η κυβέρνηση της Liz Truss ανακοίνωσε μια γενναία μείωση των φόρων στους πλούσιους για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Και τελικά αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα μέτρα. Μάλλον ούτε οι αγορές δεν τα πιστεύουν αυτά», προσθέτει ο συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας:

«Αλλά για αυτό μπορεί να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Σταϊκούρας. Ίσως.»