Θεσμός τείνει να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Οι δυο τους μετά την συνάντηση που είχαν στις 10 Οκτωβρίου, είχαν την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων τόσο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για τα F-16.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό AHaber στην ανακοίνωση του Γραφείου του Εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκίας, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος Καλίν – Σάλιβαν συζητήθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, η αμυντική βιομηχανία και η ενεργειακή συνεργασία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Αιγαίο και η Μεσόγειος και άλλα περιφερειακά θέματα.

Απαιτήσεις για τα F-16

Ο Καλίν εξέφρασε τις προσδοκίες της Τουρκίας για άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος της Άγκυρας περί προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16 από το αμερικανικό Κογκρέσο και εκφράστηκε ικανοποίηση για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη διαδικασία αυτή.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Ερντογάν εξέφρασε ανησυχία της για την εμβάθυνση και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας  τη σημασία όλων των διπλωματικών προσπαθειών για τον μετριασμό των ζημιών που προκαλεί ο πόλεμος αυτός στους τομείς της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, της οικονομίας, της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Προειδοποιήσεις για την Ελλάδα

Στο τηλεφώνημα ο Καλίν έσπευσε να επισημάνει και ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και τονίστηκε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της που αγνοούν το διεθνές δίκαιο.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι συζητήθηκαν – μεταξύ άλλων – «η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο».