O Ρόμπι Κολτρέιν, ένας από τους πιο διάσημους κωμικούς του Ηνωμένου Βασιλείου απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου σε ηλικία 72 ετών στο Λάμπερτ του Φόλκερκ της γενέτειράς του της Σκωτίας.

Ο Κόλτρεϊν που γεννήθηκε ως Αντονι Ρόμπερτ Μακ Μίλαν στις 30 Μαρτίου του 1950 στο Ρούθεργκλεν μετρούσε περισσότερους από 110 ρόλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και χωρίς αμφιβολία ο ρόλος του Χάγκριντ στο κινηματογραφικό franchise Χάρι Πότερ ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ανανεώνοντας το κοινό του.

Ο Κολτρέιν είχε επίσης κάνει την εμφάνισή του σε ταινίες Τζέιμς Μποντ δίπλα στον Πιρς Μπρόσναν («Golden Eye», «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός»). Παχουλός σαν φουσκωμένο μπαλόνι και πάντα ετοιμόλογος, ο  Κολτρέιν μπορούσε να δώσει μια κωμική νότα  ακόμα και σε δραματικές ταινίες όπως η «Μόνα Λίζα» (1985) του Νιλ Τζόρνταν.

Ενας από τους διασημότερους ρόλους του ήταν εκείνος του Εντουαρντ Φιτζέραλντ στην σειρά μυστηρίου «Cracker» (1993- 2006) όπου υποδύθηκε έναν ιδιαίτερης συμπεριφοράς ψυχολόγο της αστυνομίας που είχε το ταλέντο στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων. Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες του υπήρξαν οι ταινίες «Τα ράσα δεν κάνουν τις καλόγριες», «Η συμμορία των 12», «Van Helsing», «Διακοπές Made in America» και η σχετικά πρόσφατη σειρά «National treasure».