Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες ρώσοι έφεδροι παίρνουν το δρόμο για την Ουκρανία και πολλοί άλλοι επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να αποφύγουν τον πόλεμο, ο ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η επιστράτευση που στρέφει την κοινή γνώμη εναντίον του θα πρέπει να έχει τελειώσει σε δύο εβδομάδες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ακόμα πως «για την ώρα» δεν υπάρχουν σχέδια για νέους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, μετά το μπαράζ 100 και πλέον πυραύλων που έπληξαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία διέταξε επιστράτευση πριν από τρεις εβδομάδες, αντιδρώντας στην εντυπωσιακά επιτυχή ουκρανική αντεπίθεση.

Η «μερική κινητοποίηση» των εφέδρων έφερε τις πρώτες ενδείξεις δημόσιας κριτικής στους χειρισμούς του Κρεμλίνου, το οποίο παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στην αποστολή των φύλλων πορείας. Μέλη εθνοτικών μειονοτήτων και κάτοικοι της επαρχίας διαμαρτύρονται ότι οι κοινότητές τους επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα από την επιστράτευση, συγκριτικά με τους κατοίκους των πόλεων.

Ρωσική ρουκέτα που δεν εξερράγη στο Τσορνομπάιφκα της Ουκρανίας (Reuters)

Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε του σχεδίου λέγοντας ότι οι επαγγελματίες οπλίτες δεν επαρκούν.

Δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν στρατολογηθεί 222.000 από τους συνολικά 300.000 εφέδρους που θα κληθούν. «Πιστεύω ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η κινητοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνόδου στο Καζακστάν.

Παρά την επιστράτευση, η Ρωσία συνεχίζει να χάνει εδάφη που είχε προηγουμένως καταλάβει στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσλι επανέλαβε ότι η χώρα του θα ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα.

«Ναι, έχουν άνδρες να ρίξουν στο πεδίο της μάχης, έχουν όπλα, πυραύλους, έχουν [ιρανικά drone] Shahed να χρησιμοποιήσουν κατά της Ουκρανίας» είπε ο Ζελένσκι. «Μπορούν ακόμα να τρομοκρατούν τις πόλεις μας, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, εκβιάζοντας τον κόσμο. Δεν έχουν όμως πιθανότητα επιτυχίας επειδή η Ουκρανία προχωρά μπροστά».

Απώλειες μεταξύ των εφέδρων

Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μεταξύ των ρώσων εφέδρων που καταφτάνουν στην Ουκρανία ήδη καταγράφονται απώλειες. «Είναι σαφές ότι έφτασαν στο μέτωπο με πολύ, πολύ περιορισμένη εκπαίδευση και πολύ, πολύ κακό εξοπλισμό» είπε.

Εκτίμησε δε ότι το ρωσικό πυραυλικό οπλοστάσιο εξαντλείται, ειδικά οι πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από αεροπλάνα.

Ενδεικτικές της κατάστασης ήταν οι δηλώσεις του κορυφαίου στρατηγού της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος έκανε λόγο για ταχεία πρόοδο στα βορειοανατολικά και τα νότια.

«Η στρατηγική πρωτοβουλία είναι δική μας, το κυριότερο είναι να μην σταματήσουμε» δήλωσε ο στρατηγός έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αρχηγό των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον αμερικανό στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι.

Κάτοικοι του Κοπιάνσκ στο Χάρκοβο περιμένουν στην ουρά για συσίτιο (Reuters)

Το ουκρανικό Γενικό Επιταλείο ανέφερε την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ρωσικά όπλα και εξοπλισμό στο Αντράτσιτ νότια του Λουχάνσκ, όπου η Ουκρανία ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία στην επαρχία του Καρκόβου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έθεσε την Παρασκευή τη χώρα του σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις, ένδειξη της πίεσης που δέχεται να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Ο Λουκασένκο, ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν παγκοσμίως, επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο για την εισβολή. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι λευκορωσικές δυνάμεις θα συνοδεύσουν ρωσικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.