Ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών PERN δήλωσε σήμερα ότι η άντληση του αργού πετρελαίου στον αγωγό Ντρούζμπα ο οποίος είχε υποστεί ζημιά, αποκαταστάθηκε.

Αποκαταστάθηκε η πλήρης λειτουργικότητα του αγωγού

«Οι τεχνικές υπηρεσίες του PERN αποκατέστησαν σήμερα την πλήρη λειτουργικότητα του αγωγού που είχε υποστεί βλάβη, και χρησιμοποιείται για την παράδοση αργού πετρελαίου στους Γερμανούς πελάτες της εταιρίας», τόνισε η εταιρία PERN, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η διαρροή σημειώθηκε σε μια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την ενεργειακή της ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διερευνώνται τα αίτια

«Τα αίτια που οδήγησαν στην διαρροή ερευνώνται… Επί του παρόντος, η δραστηριότητα των υπηρεσιών του PERN εστιάζει στον καθαρισμό της περιοχής και την επαναφορά της στην αρχική της κατάσταση», ανακοίνωσε ο φορέας διαχείρισης.

Φέρνει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Πολωνία είχε ανακοινώσει πως εντόπισε μια διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος φέρνει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, και δήλωσε πως πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, αν και το περιστατικό αυξάνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης.

Η ανακάλυψη της διαρροής στον κύριο αγωγό μέσω του οποίου μεταφέρεται ρωσικό πετρελαιο στη Γερμανία, έγινε την Τρίτη, το βράδυ, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία διαχείρισης αγωγών PERN.

«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για τυχαία ζημιά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Ματέους Μπέργκερ, ο κορυφαίος πολωνός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις ενεργειακές υποδομές. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να πιστέψει κάποιος πως η διαρροή οφείλεται σε σαμποτάζ.