Ο Ολυμπιακός έχει κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα στη Euroleague, καθώς πέρασε από την έδρα της Μπαρτσελόνα, ενώ πήρε και μια σχετικά άνετη νίκη στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής κόντρα στη Ζαλγκίρις.

Οι ερυθρόλευκοι είναι μαζί με τη Φενέρ, τη Μονακό, την Μπασκόνια και την Άλμπα στην κορυφή, ενώ θέλουν και φέτος να καταφέρουν να μπουν στην οκτάδα και ιδανικά να έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα play offs. Κάτι που όπως αποδείχτηκε και στη σειρά με τη Μονακό πέρσι είναι κομβικό για να καταφέρουν να βρεθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final Four.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του γνωρίζουν τη σημασία του πλεονεκτήματος, όπως γνωρίζουν και τη σημασία του να διατηρηθεί «απόρθητο» το ΣΕΦ, όπως συνέβη και πέρσι. Οι νταμπλούχοι Ελλάδος την περασμένη σεζόν έδωσαν συνολικά 14 ματς στην κανονική περίοδο στο φαληρικό γήπεδο (λόγω της αποβολής των ρωσικών ομάδων) και είχαν μόλις μια ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα.

Το απίθανο 13-1 στην κανονική διάρκεια και οι τρεις νίκες στα play offs επί της Μονακό είναι το παράδειγμα για τη φετινή σεζόν για τους Πειραιώτες. Την ίδια ώρα βέβαια το ξεκίνημα της φετινής Euroleague δείχνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπερασπιστεί ο Ολυμπιακός την έδρα του.

Ο λόγος είναι ότι ξεκίνησε με τους φιλοξενούμενους να… κλείνουν σπίτια και ο Ολυμπιακός χρειάζεται τις περισσότερες εντός έδρας νίκες του, ειδικά από τη στιγμή που φέτος θα είναι και μεγαλύτερη η στήριξη του κόσμου του (έχει πουλήσει 5.000 διαρκείας). Συγκεκριμένα, στις πρώτες 18 αναμετρήσεις των δυο πρώτων αγωνιστικών έχουν γίνει 9 διπλά, κάτι που κάνει τη διοργάνωση φέτος πιο απρόβλεπτη από ποτέ.

Τα 9 διπλά που έχουν σημαδέψει μέχρι στιγμής το ξεκίνημα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι τα περισσότερα που έχουν υπάρξει στις δύο πρώτες αγωνιστικές από την σεζόν 2019-20, όταν ο αριθμός των ομάδων διευρύνθηκε σε 18.

Το 2019-20 είχαν σημειωθεί μόλις 4 διπλά σε 18 αναμετρήσεις, ενώ πέρσι (2021-22) και πρόπερσι (2020-21) είχαν επιτευχθεί 8 νίκες φιλοξενούμενων στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Από τις 18 αναμετρήσεις που έχουν γίνει μάλιστα, μόλις οι 6 έχουν κριθεί με διαφορές μεγαλύτερες των 10 πόντων!

Σε μια τόσο αμφίρροπη διοργάνωση, λοιπόν, η υπεράσπιση της έδρας μπορεί να αποτελέσει κλειδί τόσο στη μάχη για την είσοδο στα play offs όσο και σε αυτήν της πρόκρισης στο Final Four. Και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα έχει τη στήριξη του κόσμου του είναι σημαντικό. Όπως και το ότι κέρδισε τη Ζαλγκίρις χωρίς τον έκτο παίκτη του…