Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και την αστάθεια, υποστήριξε την Παρασκευή η πρόεδρος μίας από τις κυριότερες Επιτροπές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αυτή την εβδομάδα πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε η Νάντια Καλβίνο, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (IMFC) του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.

«Ο πόλεμος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, την αστάθεια, τη διατροφική και ενεργειακή ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες», απαρίθμησε η Καλβίνο, περιγράφοντας την επιδίωξη της ειρήνης ως το βασικό εργαλείο της οικονομικής πολιτικής.

Η Μόσχα μπλόκαρε ξανά το κοινό ανακοινωθέν

Η Επιτροπή, μέλος της οποίας είναι και η Ρωσία, δεν κατάφερε να εκδώσει ένα τελικό ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίασή της, λόγω έλλειψης ομοφωνίας.

Η Καλβίνο είπε ότι η Μόσχα μπλόκαρε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Αντί για αυτό, δόθηκε στη δημοσιότητα μια δήλωση της προεδρίας της IMFC, στην οποία αναφέρεται ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνουν «την οικονομική δραστηριότητα».

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, που συνεδρίασαν στο πλαίσιο της G20 στην Ουάσιγκτον, δεν κατάφεραν επίσης να εκδώσουν τελικό ανακοινωθέν, λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στις συζητήσεις.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν.

«Σταματήστε τον πόλεμο. Υπάρχει κάποιος πιο άμεσος τρόπος για να ξαναβάλουμε την οικονομία στη σωστή πορεία;», διερωτήθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας μεταξύ άλλων ύφεση στη Γερμανία και στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ