Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ (γνωστότερο ως ΜΒΖ) στην Αγία Πετρούπολη στις 11 Οκτωβρίου. Θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η Ρωσία σε αυτή την επίσκεψη επέλεξε να συναντηθεί μαζί του στο Παλάτι Κoνσταντινόφσκι, που ανακαινισμένο θεωρείται ένα από σύμβολα της αναγέννησης της Ρωσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Όμως, ο συμβολισμός δεν περιορίστηκε απλώς στη ρωσική πλευρά. Σε τελική ανάλυση το ίδιο το γεγονός ότι από τους ισχυρότερους ηγέτες της Μέσης Ανατολής επέλεξε να επισκεφτεί τη Ρωσία εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, παρότι αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους βασικούς συνομιλητές της Δύσης στην περιοχή, από μόνο του δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών, παραδοσιακά προσκείμενων σε πλευρές της δυτικής πολιτικής, αυτή τη στιγμή δεν διαλέγουν το δρόμο της ρήξης με τη Ρωσία, ακόμη και εάν καταδικάζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

 

Αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

Ο ίδιος ο Πούτιν υποδεχόμενος τον MBZ έσπευσε να κάνει σαφές ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, ότι ενδιαφέρεται τελικά για την ειρήνη, αλλά ότι αυτό θα έρθει «σταδιακά» υπονοώντας σαφώς ότι σε πρώτη φάση η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς για τις προσπάθειες μεσολάβησης που βοηθούν να επιλυθούν μια σειρά πολύ ευαίσθητα ανθρωπιστικά ζητήματα. Γνωρίζω ότι ανησυχείτε για την όλη κατάσταση που εξελίσσεται, και γνωρίζω την επιθυμία σας στην επίλυση όλων των επίδικων ζητημάτων, συμπεριλαμβανόμενης της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι όντως, αυτός ο ουσιώδης παράγοντας κάνει δυνατό να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να βοηθήσετε σταδιακά να επιλυθεί η κατάσταση».

Παράλληλα, ο Πούτιν υπογράμμισε την αναβάθμιση των διμερών οικονομικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι το 2021 ο όγκος διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 65% και ότι ακόμη και το τελευταίο διάστημα, παρά τις δυσκολίες του πολέμου, συνέχισε να σημειώνει το 2022 αύξηση 17%.

Ταυτόχρονα, είχε πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ο Πούτιν του απευθύνθηκε σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του σχήματος OPEC+, όπου συμμετέχουν και οι δύο χώρες, για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου:

«Γνωρίζω τη θέση σας, οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Δεν έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στον οποιονδήποτε και δεν κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι ενέργειές μας αποσκοπούν στο να σταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, έτσι που οι καταναλωτές ενεργειακών πόρων αλλά και αυτοί που τους παρέχουν στις παγκόσμιες αγορές θα αισθανθούν ήρεμη, σταθεροί και με αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να εξισορροπηθούν η πρόσφορά και η ζήτηση. Επομένως απαντάμε σε απαιτήσεις των αγορών πάντοτε και προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό και σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις».

Από τη μεριά του ο ΜBZ επίσης υπογράμμισε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων:

«Έχουμε καταφέρει πολλά: το εμπόριό μας από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχει φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και υποδεχτήκαμε περίπου μισό εκατομμύριο τουρίστες από τη Ρωσία: αυτό το πετύχαμε με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Φέτος θα έχουμε το άνοιγμα του πρώτου ρωσικού σχολείου στα Εμιράτα. Υπάρχουν περίπου 4000 ρωσικές εταιρείες που δουλεύουν στη χώρα. Όλα αυτά ενισχύουν τη γέφυρα που μας συνδέει, τη γέφυρα της συνεργασίας».

 

Τα ΗΑΕ ως κόμβος για τις ρωσικές επιχειρήσεις

Η αναφορά του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών στον μεγάλο αριθμό ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα του δεν ήταν τυχαία.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις αναζητούν περιβάλλοντα εκτός συνόρων στα οποία να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα με δυτικές εταιρείες, χωρίς τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Τα ΗΑΕ παραδοσιακά προσφέρουν ένα τέτοιο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι και αρκετές ιρανικές επιχειρήσεις παραδοσιακά χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ ως «ορμητήριο», για να μπορούν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα ΗΑΕ είναι μια χώρα που συστηματική επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να αναδειχτεί σε έναν σημαντικό οικονομικό κόμβο. Δεν περιορίζεται μόνο στις ενεργειακές εξαγωγές, αλλά έχει μια αρκετά διαφοροποιημένη οικονομία και έναν ιδιαίτερα αναπτυγμένο χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ έχει ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις φορολογικό καθεστώς και πολιτική ελεύθερου εμπορίου. Ο στόχος είναι να γίνει ένας κόμβος οικονομικός, τουριστικός και εμπορικός για μια πολύ ευρύτερη περιοχή. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται και η ευνοϊκή γεωγραφική θέση (και ζώνη ώρας) καθώς επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές αγορές. Για τις ρωσικές επιχειρήσεις που στρέφονται προς την Αφρική και την Ασία αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η σύγκρουση για την τιμή του πετρελαίου

Στο φόντο όλων αυτών βρίσκεται και η απόφαση των χωρών του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει την πολεμική της στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την ουσιαστικά για συμπόρευση με τη Ρωσία, επειδή η μείωση της παραγωγής σημαίνει υψηλότερες τιμές και για ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, μέρος της αμερικανικής οργής στρέφεται και κατά των ΗΑΕ που συμφώνησαν με την επιλογή αυτή. Μάλιστα, τρεις Δημοκρατικοί βουλευτές κατέθεσαν νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των αμερικανών στρατευμάτων που σταθμεύουν σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ ως απάντηση στην απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής.