Ενα βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας από χθες έχει κινηθεί προς τη χώρα μας, προκαλώντας ραγδαία επιδείνωση του καιρού η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι ισχυρά.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα θα είναι κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχεται κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι 

Σταδιακά μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες οι βροχές θα επεκταθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, (εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Από τη νύχτα βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Από αύριο το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Αναλυτική πρόγνωση

Για σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, αναμένονται βροχές στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλους του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, στην Κεντρική Μακεδονία από 11 έως 16, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 22, στη Θεσσαλία από 11 έως 17, στην Ήπειρο από 9 έως 22, στην Ανατολική Στερεά από 11 έως 19, στη Δυτική Στερεά από 13 έως 18, στην Πελοπόννησο από 12 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22, στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 23, και στην Κρήτη από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στη Στερεά και στα νησιά του Ιονίου η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το πρωί στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς ίδιας έντασης. Πρόσκαιρη ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ αναμένεται στο Ιόνιο από τις πρώτες πρωινές ώρες έως το μεσημέρι.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν βόρειοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.